Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: befektetés az Erste Bank tulajdonrészének állami megvásárlása

2016-05-06 11:46:00

Befektetés az állam 15 százalékos tulajdonrész-vásárlása az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, mivel a bank folyamatosan nő, akvizíciókat hajt végre, a hitelkihelyezése is egyre nagyobb - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

 

    Hornung Ágnes hozzátette: az Erste megvásárolta a Citibank lakossági portfólióját, ami további növekedési pályát vetít előre. 
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy elsősorban a bankadó csökkentésének köszönhetően tavalyhoz képest több mint a felére mérséklődtek a bankok terhei az idén, és ez 2017-től tovább folytatódik. A bankok az így felszabadult összeget fejlesztésre, hitelkihelyezésre fordíthatják - tette hozzá. 
    A jövő évi adócsomag most van a parlament előtt, ebben határozzák meg a terhek csökkentésének részleteit - mondta. A tavaly februárban az Erste Bankkal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásban lefektetett szabályok szerint és az ott meghatározott mértékben mérséklődnek a terhek - szögezte le.
    Kitért arra is, hogy vége a válságnak, egyre nagyobb a bankok mérlegfőösszege, az alacsonyabb infláció miatt több pénz marad az embereknél, így bátrabban fektetnek be. A vállalati szektorban is felfutás van, egyre több a tranzakció, és leépülőben van a nem teljesítő hitelállomány, ami korábban rendkívül magas volt - fejtette ki Hornung Ágnes.