Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több ezer gyalogos résztvevőt várnak a máriagyűdi zarándoklatra

2016-05-06 06:13:38

Két-három ezer gyalogos zarándok részvételére számítanak a Pécsről szombat reggel Máriagyűdre induló zarándoklat szervezői. A Siklóshoz tartozó település híres kegytemploma előtt délután Udvardy György megyés püspök mutat be szabadtéri szentmisét.

A Pécsi Egyházmegye nyolcadik gyalogos zarándoklatának résztvevői a megyeszékhely déli határától az 58-as úton indulva teljesíthetik a hozzávetőlegesen 25 kilométeres távot - derül ki az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésből.
    Útközben a zarándokok két megállóhelyen tudnak majd pihenni, regenerálódni, az úton pedig folyamatos lesz az orvosi ügyelet - írták. A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal és személyautóval is részt lehet venni, gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a menethez.
    Pavlekovics Ferenc püspöki helynök az MTI érdeklődésére elmondta, kedvező időjárás esetén két-három ezer gyalogos résztvevőre számítanak. Felidézte, hogy a tavalyi eseményen tezren vettek részt, közülük mintegy kétezren gyalog tették meg a távot. A menetet idén is Udvardy György püspök fogja vezetni.
    A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 14.30-kor mutatja be a pécsi megyés püspök a máriagyűdi kegytemplom felújított szabadtéri oltáránál.
    A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándokút csomópontja, végpontja. A rómaiak idején is lakott településen 1333-ban már plébániatemplom állt, és a török időkben is folyamatosak voltak ott keresztény istentiszteletek. 
    A településről 1689-ben, majd 1706-ban is Mária-jelenéseket jeleztek, ezért két alkalommal is kegyszobor került oda, 1738-tól pedig tömeges zarándoklatok indultak el a kegytemplomhoz. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította.