Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elektronikus blokkokat vezet be a pénztárgépgyártó Laurel cégcsoport

2016-05-05 07:37:37

 

Elektronikus blokkokat vezet be Magyarországon a Laurel cégcsoport - közölte a pénztárgépek gyártásával, forgalmazásával és online átállításával foglalkozó társaság csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a vásárlások bizonylatait egy elektronikus számlakezelő fiókban tárolják. A rendszerbe regisztrált vásárló a boltban kéri, hogy a fizetését igazoló blokkot töltsék fel az elektronikus tárhelyre, ahonnan továbbítják személyes fiókjába, onnan pedig bármikor előkeresheti, ellenőrizheti. Ehhez egy applikációra van szükség, amelyen keresztül a vásárló megkapja egyedi azonosítóját. Szükséges továbbá, hogy a kereskedők csatlakozzanak a rendszerhez - olvasható a közleményben.
    Az úgynevezett eBlokk kezelésének lehetőségét először a Laurel által kifejlesztett Laura kasszarendszeren teszik elérhetővé, amely már mintegy 5000 végponton működik országszerte. A későbbiekben egy kiegészítő modullal más rendszerekhez is illeszthető lesz az eBlokk.
    A rendszerben a felhasználó beállíthatja, hogy ki férhet hozzá az információkhoz, nyomon követheti, mire mennyit költött, illetve elérhet egy családi kasszát is a fiókjában, ahol rendszerben látja a blokkok tartalmát, összesített kimutatást készíthet.
    Az Egyesült Államokban mintegy 2 éve működik hasonló rendszer, ott minden üzletnél külön kell regisztrálni, és azt az applikációt használni, amely az adott boltlánchoz tartozik. Magyarországon elég lesz egy regisztráció az eBlokk központban, amelyhez a kereskedők is csatlakoznak - olvasható a tájékoztatásban. Az első hazai prototípust május 5-én, Budapesten mutatták be, a Kereskedj Okosan! Retail konferencián.
    A Laurel cégcsoport 2,5 milliárd forint árbevételt ért el 2015-ben a megelőző év - az online kasszák értékesítése miatt kimagasló - 4,8 milliárd forintos árbevételét követően. A társaság az MTI kérdésére közölte: az eBlokk használatával lebonyolított forgalom várhatóan pár éven belül eléri a 100-200 milliárd forintot. A megoldást kifejlesztő Laurel csoport a fejlesztésből legfeljebb néhány tízmillió forintot profitál.
    A vállalatcsoport szerint a profit a rendszert használó kereskedelmi egységeknél jelentkezik növekvő forgalom, plusz szolgáltatás formájában, és a vásárlók kényelmében, valamint a környezeti hatásokban, a boltok és az egész kereskedelem zöldebbé válásával.