Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szerbiai választások - Az ismételt voksolások minden pártnak megnyugtató eredményt hoztak

2016-05-05 06:40:58

 

Minden párt számára megnyugtató eredményt hoztak a szerbiai előre hozott parlamenti választások 15 helyen megismételt voksolásai, 99,99 százalékos feldolgozottság mellett a parlamentbe jutott pártok sorrendje nem változott, és az ötszázalékos küszöböt átlépte minden kérdéses párt.

    Az országos választási bizottság éjszaka közölte az eredményeket, amelyek szerint az eddig is kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg, és ezzel 131 helye lesz a 250 fős törvényhozásban. A második helyen eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett, amelynek így 29 mandátum jut.
    A választás legnagyobb győztese a harmadik helyen befutó ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS). Az SRS az utóbbi két választáson nem jutott be a parlamentbe, most pedig 22 képviselőjük ülhet be a szkupstinába.
    Az 5 százalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS), amelynek 16, a Boris Tadic volt államfő által vezetett hárompárti koalíció, az LDP-LSV-SDS, amelynek 13, valamint az Elég volt (Dosta je bilo) nevű, baloldalhoz köthető, de a megszokott politikai felállást elutasító, rendszerellenes mozgalom is, amelynek 16 mandátuma lesz.
    Az SRS mellett még egy jobboldali, nacionalista lista, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója is bekerült a parlamentbe, habár bejutásuk az utolsó pillanatig kérdéses volt. A megismételt voksolás előtt 4,99 százalékon, a bejutási küszöb alatt álltak, most viszont már biztossá vált, hogy 13 képviselőjük lesz.
    A hét szerb párt mellett az új összetételű parlamentben helyet kap öt nemzeti kisebbségi lista is: két bosnyák, egy szlovák, egy albán és egy magyar.
    Dejan Djurdjevic, a választási bizottság elnöke éjszakai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a testület csütörtök este ül össze, és várhatóan azt követően hozzák nyilvánosságra a hivatalos és végleges eredményeket.
    A szerbiai törvények értelmében a választások végleges eredményeinek kihirdetését követően tíz napon belül kell kiosztani a mandátumokat a győztes választási listák között, és a végleges eredmények közlése után 30 napon belül meg kell tartani a parlament alakuló ülését. Attól a naptól kezdve pedig 90 napon belül fel kell állnia a kormánynak. Aleksandar Vucic, a SNS elnöke korábban azt ígérte, hogy már június elején megalakul az új kormány.