Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kvótareferendum - Alapjogokért Központ: alkotmányos a Kúria döntése

2016-05-04 17:50:00

Az Alapjogokért Központ alkotmányosnak tartja és üdvözli a Kúria keddi döntését, amellyel engedélyezte az "uniós kényszerbetelepítés" ügyében kezdeményezett népszavazást.

A központ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a népszavazási kérdésben felvetettek országgyűlési hatáskörnek minősülnek, mivel semmi sem zárja ki a törvényhozás jogalkotói kompetenciáját. A kérdés emellett egyértelmű: csak a jövőbeni eljárásokra, ügyekre vonatkozhat, valamint az Országgyűlés adott esetben hozhat olyan döntést is, mellyel a kormány mandátumát egy európai uniós döntéshozatal során megköti. Mindemellett a központ szerint az a legfontosabb, hogy a kérdés nem ütközik tiltott tárgykörbe, ugyanis az uniós jog speciális és sajátos jogrend, így nem minősül nemzetközi jognak.
    Kiemelték továbbá, hogy a népszavazási kérdés valóban szuverenitáskérdés, ha arról kell dönteni: "milyen és mekkora mértékben ruháztuk át szuverenitásunk egy részét az EU-ra?". Az Európai Unió tervezett aktusai ugyanis - a központ szerint - "nem menekült-, hanem bevándorláspolitikának minősülnek". Utóbbi - mint írták - szintén osztott hatáskör, azonban ott jelenleg még a tagállami jogalkotó elsőbbsége él. 
    Mindemellett a központ felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény értelmében az Országgyűlés jelenleg is kérhet tájékoztatást a kormánytól az EU döntéshozatali eljárásában képviselendő kormányálláspontról, és állást foglalhat az eljárásban napirenden szereplő tervezetről. Ilyen esetben pedig a kormány az EU-s döntéshozatal során az Országgyűlés állásfoglalása alapján jár el. E szerint tehát az Országgyűlés "értelemszerűen és egyértelműen" állapíthat meg olyan szabályokat, melyek a kormány tárgyalási mandátumát például a "kényszerbetelepítés" ügyében megkötik - tették hozzá.
    A Kúria kedden döntött úgy, hogy lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A testület ugyanis elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat. A kormány által kezdeményezett, és a Kúria által jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"