Rudolf napja van. | 2024.04.17

Megismétlik a voksolást 15 helyen, változhat a mandátumok elosztása

2016-05-04 11:20:47

 

Tizenöt helyen ismétlik meg a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat szerdán, a választásra jogosult mintegy 20 ezer állampolgár pedig az eddigi előzetes eredményeket is jelentősen megváltoztathatja.

 

    Az április 24-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatott a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, rajta kívül az előzetes eredmények alapján további tíz párt jutott be a 250 fős törvényhozásba. Aleksandar Vucic, a SNS elnöke közölte, hogy a kormány várhatóan már június elején megalakul.  
    A szavazatok 99,82 százalékos feldolgozottsága mellett a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami 0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van. Ez azt jelenti, hogy a szerdai voksok akár be is juttathatják őket a parlamentbe, ahol 13 helyet szerezhetnek. Ugyanakkor csupán kicsivel lépte át az 5 százalékos küszöböt a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció, amely a szavazatok 5,02 százalékát szerezte meg, tehát ők akár ki is eshetnek. 
    A szavazóhelyek 20 óráig tartanak nyitva, a választási bizottság szerda késő estére jelentette be az előzetes eredményeket, a választás végeredményeit pedig várhatóan már másnap, de legkésőbb péntekig közlik. 
    A parlamentbe a megszokottól több kisebbség párt került be: két bosnyák, egy albán, egy szlovák és egy magyar.