Csongor napja van. | 2024.04.16

Elfogták az orosz rendőrparancsnok és családja meggyilkolásának kitervelőjét

2016-05-04 09:35:45

 

Elfogták Moszkvában a negyedik gyanúsítottját annak az április végi, csoportosan elkövetett rablógyilkosságnak, amelyben öt családtagjával együtt végeztek az orosz belügyminisztérium szamarai körzeti törzsfőnökének helyettes parancsnokával - közölte szerdán az orosz Nyomozó Bizottság (SZKRF).

 

    Korábbi tájékoztatás szerint a hatóságok az őrizetbe vett Mahmadali Ahmadovot tartják a bűncselekmény kitervelőjének.
    Vlagyimir Markin, a szövetségi bűnügyi nyomozó hatóságként működő SZKRF szóvivője szerint a gyanúsítottat Moszkva domogyedovói repülőterén vették őrizetbe, ahová Dusanbéból érkezett. Markin úgy nyilatkozott, hogy tádzsik kollégáiktól tudták meg, hogy a férfi az orosz fővárosba készül utazni.
    Szergej Szolodovnyikov, az orosz belügyi szervek szóvivője ettől eltérően azt a tájékoztatást adta, hogy a gyanúsítottat a tádzsik-afgán határ átlépésének kísérlete közben, kedden fogták el, majd ezt követően Moszkvába küldték.
    Andrej Gost rendőrezredes, valamint három nő és két férfi holttestére április 24-én, vasárnap találtak rá a Szizrany város melletti Ivasevka községben, a parancsnokhelyettes szüleinek házában. Az összes áldozat Gost családtagja volt, botokkal verték őket agyon. A bűntett egyedüli túlélőjét, a rendőrparancsnok hétéves unokahúgát súlyos fejsérüléssel szállítottak kórházba.
    A Rosszija 24 állami hírtelevízió hétfőn bemutatta a három korábban elfogott gyanúsítottat, Ohran Zahrabovot, Roman Fatalijevet és Iszlam Babajevet. A tévécsatorna szerint Gostéktól mindössze 906 rubel (kevesebb mint 3800 forintnyi) készpénzt, néhány bankkártyát és mobiltelefont tudtak elvinni, valamint az ezredes szolgálati igazolványát. A csoportot Fatalijev buktatta le, azzal, hogy megpróbált pénzt felvenni Gost kártyájával.
    Gost ezredes 2013 és 2015 között a szizranyi rendőrség vezetője volt. A városban, ahol magas a bűncselekmények száma, a rendőrség tavaly akciókat hajtott végre az illegális ékszer-, alkohol- és fegyverkereskedők ellen.
    Az ügy felderítésében a rendőrség, a Nyomozó Bizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 39 nyomozója, kriminológusa, poligráfszakértője és pszichológusa vett részt. Több mint háromszáz kihallgatást folytattak le, és száznál több szakértői vizsgálatot indítottak el eddig.