Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német lap: elkészült a Törökországból áttelepítendő szíriai menekültek kiválasztási eljárása

2016-05-04 09:21:25

 Megállapodott az Európai Unió (EU) és Törökország a Törökországból az EU-ba áttelepítendő szíriai menekültek kiválasztási eljárásáról - jelentette szerdán a Bild című német lap.

    A megállapodás szerint előnyben kell részesíteni a fokozottan veszélyeztetett embereket, köztük a fiatal lányokat és nőket, az erőszak és a kínvallatás áldozatait, a betegeket és a fogyatékkal élőket.
    A kiválasztási folyamatba csak azok a szíriaiak kerülhetnek be, akik korábban nem léptek be az EU területére és nem is próbálkoztak a bejutással. Egyelőre közülük is csak azok, akik 2015. november 29. előtt érkeztek Törökországba, hogy menedéket keressenek a hazájukban dúló polgárháború elől.
    A kiválasztott menekülteknek írásos nyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelezettséget vállalnak, hogy nem ők választhatják meg, hogy melyik uniós tagországban kapjanak menedéket.
    Az áttelepítésre kijelölt menekülteket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) készíti fel. A jelölteknek be kell mutatniuk irataikat, kötelesek pontos adatokat közölniük magukról, a befogadó ország hatóságai pedig az áttelepítés előtt ujjlenyomatot vehetnek tőlük és ellenőrizhetik adataikat.
    Ha nincs akadálya az áttelepítésnek, a befogadó ország hatóságainak el kell rendelniük a menekült egészségügyi vizsgálatát és meg kell szervezniük beutazását. A befogadottaknak legkevesebb egy évre szóló, meghosszabbítható tartózkodási engedélyt kell adni - írta a Bild az online kiadásában.
    Az eljárás alapja a menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás. A megállapodás szerint vissza kell küldeni az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.