Gedeon napja van. | 2024.03.28

A világ zsidóságát képviselő szervezet Michelin éttermi kalauzt sürget Izraelről

2016-05-03 18:45:00

 

A világ zsidóságát képviselő ernyőszervezet, a World Jewish Congress (WJC) levélben kérte a Michelin útikalauzt kiadó szervezettől egy Izraelről szóló éttermi útmutató kiadását.

 

    Ron Lauder, a WJC elnöke levelében "aggodalomra okot adó mulasztásnak" nevezte az izraeli vendéglőkkel foglalkozó éttermi kalauz hiányát. "Izrael a kultúrák és hagyományok nagyra becsült olvasztótégelye, amely egyben különleges és rendkívüli kulináris színhely is. Ezek után az önök vállalata miért tagadja meg egy izraeli éttermi útmutató megjelentetését?" - kérdezi a zsidó világszervezet amerikai milliárdos vezetője.
    "Noha bizonyos vagyok benne, hogy nem áll szándékukban, többen azt feltételezik, hogy nem szakmai okok miatt határoztak Izrael mellőzéséről" - fogalmaz Ron Lauder esetleges politikai szándékot sejtetve.
    Izrael, és főként Tel-Aviv rendkívül élénk kulináris élettel rendelkezik, amely magába olvasztotta a világ különböző részeiről érkezett zsidó bevándorlók hagyományait, és ötvözte azt a közel-keleti és mediterrán ízvilággal.
    Az utóbbi években nemzetközi elismerést szerzett magának ez a sajátos konyha, Izraelt a Saveur Magazin 2014-ben kiváló célországként jelölte meg az ételek szerelmesei számára. 
    Egy Amszterdamban élő izraeli séf, Mosik Rót ottani munkájával már kiérdemelte a neves Michelin-csillagot, Jotám Otolengi Angliában, Mihael Solomonov pedig Amerikában ért el nemzetközi kulináris sikereket.
     Samuelle Dorol, a Michelin útikönyv párizsi szóvivője üzleti okokkal magyarázta, hogy cége mindeddig nem készített útmutatót Izraelről, és nem is tervez effélét a jövőben.
    "Eddig nem állt módunkban létrehozni, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is lesz ilyen. Az egyes helyszíneket általában a gasztronómiai érdeklődés és értékesítési lehetőségek alapján választjuk ki, szükségesek a potenciális olvasók" - nyilatkozta Dorol.
     Eddig huszonhét országról és számos városról készült Michelin éttermi kalauz. Legutóbb Rio De Janeiro és Sao Paulo éttermeiről, ahol a háromcsillagos skálán egy csillagot sem érdemelt ki egyetlen vendéglő sem, de a vállalkozás szerint ezeket a helyeket gasztronómiai fejlődés jellemzi az utóbbi időkben.