Auguszta napja van. | 2024.03.29

Simicskó: támogatjuk Macedónia euroatlanti csatlakozási törekvéseit

2016-05-03 13:05:24

Magyarország továbbra is támogatja Macedónia euroatlanti csatlakozási törekvéseit, mind a NATO-hoz, mind az Európai Unióhoz - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

    Simicskó István kiemelte: a magyaroknak és egész Európának is fontos a Nyugat-Balkán stabilitása.
    A tárcavezetők kedden a két ország közötti katonai együttműködés megerősítéséről, a migrációs válsághelyzetről, valamint az idei varsói NATO-csúcstalálkozóról egyeztettek a Honvédelmi Minisztériumban.
    A magyar honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: megbeszélésükön mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Macedóniának azért, hogy a migrációs válsághelyzetben védelmezik Európát, az európai normáknak megfelelően végzik feladatukat.
    Kiemelte: az elmúlt fél évben Európára nehezedő migrációs nyomás Macedóniát és Magyarországot is próbára tette.
    Megerősítette, hogy a migrációs válsághelyzet kezeléséhez Magyarország továbbra is minden segítséget megad Macedóniának. Ezek közül Simicskó István a tapasztalatok cseréjét, valamint az információk megosztását emelte ki, de kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség esetén eszközökkel, élő erővel is segítik Macedóniát.
    Emellett megállapodtak a két ország közötti védelmi együttműködés erősítéséről, a többi közt a képzések területén. A miniszter kiemelte a nyelvi, a tűzszerész, valamint a logisztikai támogatási képzésekben való együttműködést. Hozzátette: a magyar altiszti, tiszti képzés, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezérkari tanfolyamának lehetősége is nyitott a macedón katonák számára.
    Simicskó István elmondta, hogy külön felajánlotta a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede tapasztalatainak megosztását, de mindemellett a terrorizmus elleni hatékony fellépésről is egyeztetett macedón kollégájával. A két ország közötti katonai együttműködések részleteinek megtárgyalására Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán Macedóniába utazik - közölte a honvédelmi miniszter.
    Zoran Jolevszki köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, hogy támogatja Macedóniát mind a migrációs helyzet kezelésében, mind az euroatlanti csatlakozásban. A macedón védelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy fontos a migrációs helyzet kezelésében egy átfogó európai stratégia, amelyből minden érintett kiveszi a részét - Macedónia, Törökország és Szerbia is -, s figyelemmel vannak Irak és Szíria közvetlen szomszédaira is.