Auguszta napja van. | 2024.03.29

KSH: egymilliárd euróhoz közeli exporttöbblet februárban

2016-05-03 11:19:00

 Februárban az export euróban számolt értéke 8,0, az importé 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kivitel 7,771 milliárd, a behozatal 6,793 milliárd eurót tett ki, az exporttöbblet 978 millió euró volt, 111 millióval több, mint egy évvel ezelőtt - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok megegyeznek az április 8-án kiadott első becslésben közöltekkel.

    Az év második hónapjában a forgalom jelentősen fellendült a januárihoz képest, amikor az export 0,9, az import 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és az aktívum a februárinak alig több mint fele, 530 millió euró volt.
    A gépek és szállítóeszközök kivitele éves összehasonlításban 9,0 százalékkal nőtt, és ezzel jelentősen megélénkült a januári 2,0 százalékos ütemhez képest. A feldolgozott termékek exportja hasonlóképpen 8,8 százalékkal nőtt februárban az előző havi 1,3 százalékos szerény emelkedés után. Az élelmiszerexport a januári 5,0 százalékos visszaesés után 3,0 százalékkal meghaladta a tavaly februárit.
    Importban a gépek, szállítóeszközök behozatala 13,2 százalékkal nőtt tavaly februárhoz viszonyítva a januári 3,6 százalékos emelkedés után, a feldolgozott termékek importjának növekedése pedig a 7,3 százalékosról 8,3 százalékosra gyorsult. A nyersanyagok behozatala 5,8 százalékkal haladta meg a tavaly februárit az előző havi 3,1 százalékos csökkenés után, az élelmiszerek behozatalának dinamikája viszont 2,8 százalékosról 2,2 százalékra fékeződött.
    Az energia hordozók importja euróban 30,6 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól, az előző havi 9,0 százalékos esést követően. A behozatal volumene 9,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek importja valamivel a tavaly februári szint alatt, a gázé némileg afölött alakult. A kisebb részarányú villamosenergia-behozatal csekély mértékben emelkedett - közölte a KSH.
    Az Európai Unió többi tagországába irányuló export az átlagnál jobban, 9,8 százalékkal, az unión kívüli országokba viszont csak 1,1 százalékkal nőtt a februári kivitel. Az unión kívülről érkező import februárban 2,8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, a tagországokból viszont 10,4 százalékkal meghaladta azt.
    Az év első két hónapjában 4,6 százalékkal nőtt az export és 5,7 százalékkal az import euróban számolt értéke, így az 1,508 milliárd euró exporttöbblet 63 millióval kevesebb lett a tavaly január-februárinál.