Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az új akadémiai tagok bemutatásával és előadásokkal folytatódott a közgyűlés

2016-05-03 11:07:00

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) újonnan megválasztott rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjainak bemutatásával és tudományos előadásokkal folytatódott kedden a tudós testület 187. közgyűlése Budapesten.

    A közgyűlés második napján megrendezett eseményen Lovász László, az MTA elnöke gratulált a hétfői zárt ülésén megválasztott új akadémiai tagoknak.
    Az Akadémikusok Gyűlésének döntése értelmében az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, az Agrártudományok Osztálya, az Orvosi Tudományok Osztálya, a Földtudományok Osztálya és a Biológiai Tudományok Osztálya három-három, a Filozófiai és Történettudományok Osztálya és a Matematikai Tudományok Osztálya négy-négy, a Műszaki Tudományok Osztálya, a Kémiai Tudományok Osztálya, a Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya, valamint a Fizikai Tudományok Osztálya két új rendes taggal bővült.
    A harmincegy rendes taggá választott tudós között van mások mellett Gyáni Gábor történész, Kondorosi Éva biológus, Chikán Attila közgazdász, Vörös Imre nyugalmazott alkotmánybíró, Mézes Miklós biológus és Lévai Péter fizikus is.
    Huszonhatan lettek az MTA új levelező tagjai, mások mellett Tallián Tibor zenetörténész, Frank András matematikus, Kövér György történész, Csiba László neurológus, Haas János geológus és Zaránd Gergely Attila fizikus.
    A tudós társaság külső tagjának huszonhárom kutatót választott meg az Akadémikusok Gyűlése, így részesült a címben Adriányi Gábor Németországban élő egyháztörténész, a University College London pszichológusa, Fónagy Péter, az Egyesült Államokban kutató Hajnóczky György orvos-biológus és Ozsváth Péter, a Princeton Egyetem matematikusa is. A legtöbb új külső tagot - négyet-négyet - a Filozófiai és Történettudományok Osztálya és a Matematikai Tudományok Osztálya fogadhatja be.
    Többségében egy-egy új tiszteleti taggal bővültek az MTA osztályai, kivétel az Orvosi Tudományok Osztálya, ahol két külföldi kutató részesült a címben. Nem választottak új tiszteleti tagot a Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya számára. Az összesen tizenegy tudós között van mások mellett van Lutz F. Tietze német biokémikus, Richard Taruskin amerikai zenetudós és Cloetingh Sierd holland geológus is.
    Az újonnan megválasztott tagok bemutatása után tudományos előadásokat hallgathattak meg a közgyűlés résztvevői. Csányi Vilmos Széchenyi-díjas akadémikus Etológia, ember, társadalom címmel adott elő. Bokor József akadémikus az intelligens járművekről beszélt, társelőadóként közreműködött Palkovics László, az MTA rendes tagja és felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója is.
    A dualizmus kori gazdasági növekedésről, területi egyenlőtlenségekről és az ebből fakadó társadalmi konfliktusokról beszél keddi eladásában Kövér György történész, az MTA új levelező tagja. Jeney Zoltán zeneszerző, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja pedig A líra: logika; de nem tudomány címmel fog előadni a tudós testület 187. közgyűlésének keddi ülésén az MTA székházában.