Auguszta napja van. | 2024.03.29

Irodalmi és fotókiállítás nyílik Szudánról Budapesten

2016-05-03 06:40:22

Képek és szóbeli hagyományok segítségével ad bepillantást Nagy Enikő erdélyi származású, kilenc éve Szudánban élő szociálpedagógus, szerző a szudáni emberek gondolkodásába, érzéseibe és szokásaiba azon a vándorkiállításon, amely Homok a szememben - Szudáni pillanatok címmel szerdán nyílik az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK) Budapesten.

Nagy Enikő az elmúlt években 45 törzs és etnikai csoport pillanatait dokumentálta, hogy létrehozza a SAND IN MY EYES: Sudanese Moments című angol és arab nyelvű irodalmi és fotókönyvet. Az OIK-ban nyíló tárlat az UNESCO előszavával 2014-ben megjelent kötet anyagából mutat be válogatást - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
    A kiállításon fényképek és szövegek kompozícióján keresztül bontakozik ki Szudán gazdag és sokszínű kultúrája, hagyományos életfilozófiája. A tárlat fejezetei betekintést nyújtanak a nomád állattenyésztők és önellátó földművesek gondolkodásmódjába, az összetartozás érzésébe, a szudániakra jellemző nagylelkűségbe és vendégszeretetbe, a férfi és női szerepekbe, az otthonteremtésbe, a rituálékba, valamint a spirituális életbe.
    A szerző 30 ezer kilométert utazott és több mint 26 ezer fényképet készített, valamint 2500 tradicionális elbeszélést gyűjtött össze. Beszélgetett törzsfőnökökkel, írókkal, énekesekkel és hétköznapi emberek tömegével. Megörökítette, amikor asszonyok parfümöt kevertek ki, vagy halottaikat készítették elő temetésre. Találkozott földművesekkel, együtt utazott nomád tevehajcsárokkal és marhatenyésztőkkel, részt vett sámánszertartásokon és a helyiek hétköznapjaiban.
    Nagy Enikő 1979-ben született Erdélyben, de Németországban nevelkedett. Korábban a DED (Német Fejlesztési Szolgálat) fejlesztési tanácsadója és az UNESCO nemzetközi szakértője volt, jelenleg szabadúszó fejlesztési tanácsadó és Szudán különböző régióinak szellemi örökségét kutatja.
    A tárlat 2014 óta nagy sikerrel szerepelt Németországban, Spanyolországban, Nagy Britanniában és Szudánban is, Budapesten május végéig tekinthető meg - írták a tájékoztatóban.