Emma napja van. | 2024.04.19

Csaknem 17 millió forint gyűlt össze a gyermekéhezés enyhítésére

2016-05-02 16:26:00

Csaknem 17 millió forint gyűlt össze gyermekéhezés enyhítésére tavaly indult akadémiai jótékonysági gyűjtés eredményeként - hangsúlyozta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a tudós társaság 187. közgyűlésén, hétfőn.

    Hozzáfűzte: a Falus András akadémikus kezdeményezésére indított gyűjtés eredménye az MTA elnökségének döntése alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével juthat el a legrászorultabb családokhoz és gyerekekhez.
    Az április 19-ig összegyűlt 16,9 millió forintból a hátrányos helyzetű településeken élő 18 éven aluli, intézményi ellátásban nem részesülő gyermekek, fiatalok részére fognak korszerű, egészséges és minőségi étkeztetést biztosítani.
    A közgyűlésen szavazással döntöttek a következő jótékonysági gyűjtés céljairól is, amely az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő árva és félárva vagy mélyszegénységben élő gyermekek felkarolása, gondozása és oktatása lesz.
    A nagy többséggel - 293 igen és 34 nem szavazattal - elfogadott határozat szerint MTA Elnöksége szeptemberben dönthet arról, hogy mely szervezet segítségével juttatja el az adományokat a rászorulóknak.
    Az MTA tavalyi közgyűlésének döntése alapján a köztestület minden tagjának lehetősége nyílik arra, hogy jövedelme egy részét egy közösen meghatározott jótékonysági célra ajánlja fel. A beérkezett adományokat az MTA számláján elkülönítve tartják számon, a felhasználás céljáról minden évben a közgyűlés szavazással dönt.
    A hétfői ülésen 293 igen és 18 nem szavazat mellett határoztak az MTA Elnökségének három nem akadémikus, de tudományos fokozattal rendelkező tagjáról is.
    Vizi E. Szilveszter, az MTA Jelölőbizottság elnökének felterjesztése alapján a közgyűlés a bölcsészet- és társadalomtudományi terület képviseletére Bollobás Enikőt, a matematikai és természettudományi terület képviseletére Fábián Istvánt, míg a az élettudományi terület képviseletére Pósfai Györgyöt kérte fel a következő három évre.