Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2016-05-02 12:26:41

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 Várható időjárás az ország területén kedd estig:

    Éjszaka az Alföldön felszakadozik a felhőzet, a Dunántúlon azonban még többfelé lehet eső és ott a reggeli órákra többfelé párássá válik a levegő.
    Kedden is sok lesz felettünk a felhő, de rövid időre szinte mindenütt kisüt majd a nap, futó zápor azonban még bárhol kialakulhat, sőt a délutáni órákban felhőszakadással kísért zivatarok is lehetnek. A többfelé megélénkülő északi, északkeleti szél kedden a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, időnként viharossá fokozódik.
    Hajnalban 9 és 14 fok, kedden délután 16 és 21 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a tartósan borult, csapadékos helyeken ennél kissé hűvösebb lehet.


    Időjárási helyzet Európában:
   
    Európa legnaposabb vidéke jelenleg a Pireneusi-félsziget, ahol felhő is alig van az égen, de az erős napsütés ellenére Spanyolország belsejében és az északi partvidéken többfelé 20 fokot sem érte el tegnap a hőmérséklet, csak a napfényes Andalúziában és Portugália déli régióiban észleltek kora nyárias meleget. Franciaország és Németország nagyobb részén is napos az idő, ugyanakkor Lengyelországban, a Baltikumban és a Kelet-európai-síkságon nagy területen erőteljes a gomolyfelhő-képződés, záporok elsősorban Fehéroroszország környékén fordulnak elő. A hőmérséklet ezen a hatalmas területen viszonylag egységes, általában 13 és 21 fok a jellemző délutáni érték; s a Lappföldre is beköszöntő tavasz rendkívül erősen olvasztja a helyenként még 30 cm-nél is vastagabb hóréteget. Ezzel a szemben a Norvég-tengert elérő aktív atlanti ciklon melegfrontja Norvégiában okoz egyre többfelé esőt, hidegfrontja pedig a Brit-szigeteken vonul keresztül csapadékos és szeles idővel. A munka ünnepe minden kétséget kizáróan a legcsapadékosabb időt az Adriai-tenger környékére hozta, ahol egy mediterrán ciklon spirálkarokba rendeződött felhőrendszere kavarog. A ciklonban a legnagyobb nedvességtartalmú levegő a Balkán nyugati felén pörög az Alpok irányába, és a hegység csapadéknövelő hatására az elmúlt 24 órában nem egy helyen 50-100 mm csapadékot mértek. A déli, alacsonynyomású rendszer kelet felé mozdul el a következő 36 órában, de nedves levegője továbbra is meghatározója marad időjárásunknak. Labilizálódik a légkör, így a zivatarok nagyobb számban fordulhatnak elő.