Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kínai cimbalomzene és a vándorlás témájának szentelt est a BMC-ben

2016-04-30 13:54:13

Kínai cimbalommal előadott népzene, valamint Gustav Mahler Egy vándorlegény dalai című ciklusa nyomán a vándorlás témájának szentelt, fiatal magyar zeneszerzők műveit felvonultató est is szerepel a Budapest Music Center (BMC) májusi programkínálatában.Kínai cimbalommal előadott népzene, valamint Gustav Mahler Egy vándorlegény dalai című ciklusa nyomán a vándorlás témájának szentelt, fiatal magyar zeneszerzők műveit felvonultató est is szerepel a Budapest Music Center (BMC) májusi programkínálatában.

A BMC közleménye szerint hétfőn egy több mint 20 kínai cimbalomoktatóból, egyetemi hallgatóból és a fiatal generáció képviselőiből álló vendégegyüttes lép fel egy nagyszabású európai turné első állomásaként Budapesten. A Kínai Cimbalom Virágai koncerten egyebek mellett dél-kínai, szecsuáni, kantoni és ujgur népdalok, szerzemények csendülnek fel, de hallható lesz Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiájának átdolgozott változata is.
    A 17. században, a Ming-dinasztia uralmának vége felé kezdte meg térhódítását Kínában a Perzsiából származó, szantur nevű, verővel megszólaltatott húros hangszer, amelynek a hatalmas kiterjedésű országban több változata is kifejlődött az idők során. A kínaiul jangcsinnek nevezett hangszer, amely az egyik legközelebbi rokonhangszere a magyar cimbalomnak, ma már számtalan kínai népzenét játszó zenekarban és cimbalomra írt zeneműben hagyományos kínai hangszerként szerepel.
    Május 5-én, csütörtökön Gustav Mahler Egy vándorlegény dalai című ciklusa apropóján 21. század egyik legfontosabb kérdése, a vándorlás témájáé lesz a főszerep a BMC Könyvtárában. Fazekas György, a Sectio Aurea kamaraegyüttes művészeti vezetője tizennégy fiatal zeneszerzőt - köztük Vajda Gergelyt, Pócs Katalint, Derecskei Andrást és Zombola Pétert - bízott meg azzal, hogy mondják el gondolataikat, foglalják zenébe érzéseiket a kérdéssel kapcsolatban. Ebben Mahler zenéje és költeményei mellett Gryllus Samu soundpainting közjátékai, Szolnoki Ágnes festményei és Kolozsvári Bálint fényképei lesznek segítségükre.
    A BMC további májusi programjai között szerepel az Óbudai Danubia Zenekar május 21-i Robert Schumann-koncertje, ahol a zeneszerző feleségéhez fűződő szerelme nyomán született művei csendülnek fel, köztük első alkalommal lesz hallható A költő szerelme című dalciklus Balogh Máté különleges hangszerelésében. 
    A Concerto Budapest színes, igazi zenei különlegességeket felsorakoztató tavaszköszöntő sorozata, a Concerto Color részeként május 6-án Márton Levente Falak és Gémesi Géza Hajnal című darabjainak ősbemutatójára is sor kerül, míg május 27-én Ligeti György és Richard Strauss művei mellett Zarándy Ákos szerzeményeit élvezheti a közönség.
    A Zsidó Művészeti Napok május 28-i Emlékezni és emlékeztetni című nyitóhangversenyén az ünnepelt francia karmester, Amaury du Closel a bécsi Camerata Orphica Kamarazenekar élén Erwin Schulhoff, Karl Amadeus Hartmann és Mieczislaw Weinberg ritkán hallható műveit mutatja be a BMC-ben. Az est szólistája Korcsolán Orsolya hegedűművész lesz - olvasható a közleményben.