Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-04-29 17:22:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Az időjárási helyzet Európában

    Európa felett több ciklon is örvénylik jelenleg. A Brit-szigetek, Dél-Skandinávia, valamint Olaszország felett elhelyezkedő alacsonynyomású légköri képződmények hatására a kontinens északnyugati területein, a mediterrán térségben és a Kárpát-medence környékén sok a felhő, sokfelé esik az eső, Svédországban és Norvégiában havazás is előfordul. Nagyobb területen napos idő csak Németországban és környékén, valamint a Kelet-európai-síkság nagyobb részén van. A csúcshőmérséklet Közép-Európában jóval az ilyenkor megszokottak alatt alakul, ugyanakkor Finnországban 10, 15, Ukrajnában pedig 15, 20 fokot mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb levegő áramlik.

    Várható időjárás szombat estig

    
    Pénteken a Dunántúl egyre nagyobb részén kiderül az ég, eközben a Dunától keletre eleinte még erősen felhős vagy borult lesz az ég. Estig keleten is egyre kevesebb helyen várható csapadék, késő estére Borsodban és Szabolcsban is eláll az eső. Hajnalban az északkeleti tájakat kivéve általában már derült idő várható. Szombaton a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből csak a keleti megyékben fordulhat elő néhol futó zápor. Csak helyenként élénkül meg a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között várható. Fagypont körüli értékek a nyugati határ mentén és a Duna-Tisza köze fagyzugos helyein fordulhatnak elő, de talajmenti fagy másutt is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton jellemzően 16 és 20 fok között alakul.