Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: az IMF szerint csökkent a magyar gazdaság sebezhetősége

2016-04-29 14:01:21

 A Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves jelentése szerint Magyarország pénzügyi sebezhetősége jelentősen mérséklődött, a magyar gazdaság erősödött - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az IMF jelentéséhez fűzött kommentárjában.

    A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az IMF szakértői jelentése és a szervezet igazgatósága egyaránt üdvözli a magyar gazdaság teljesítményét, többek között a dinamikus gazdasági növekedést, a munkanélküliség jelentős mérséklődését, valamint a gazdaság külső sérülékenységének csökkentésére irányuló folyamatos lépéseket.
    A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt időszak ösztönző gazdaságpolitikája, a kedvező külső környezet és az uniós források felhasználása egyaránt támogatta a növekedést. Magyarország pénzügyi sebezhetősége, külső kockázatoknak való kitettsége is jelentősen mérséklődött. Ez köszönhető a tartós folyó fizetésimérleg-többletnek, a külső adósság - és azon belül különösen a devizaadósság aránya - jelentős csökkentésének, valamint a javuló piaci hangulatnak - ismertette a tárca.
    Hozzátették: a jelentés elismerőleg szól az adóbeszedés hatékonyságának javításáról és a gazdaság fehérítéséről, így különösen az online pénztárgépek rendszere és az ekáer jótékony hatásáról.
    Az NGM közleménye szerint az IMF úgy ítéli meg, hogy folytatni kell a gazdaság sebezhetőségének mérséklésére irányuló erőfeszítéseket, valamint elő kell segíteni az üzleti környezet, a versenyképesség és a vállalati szektor által vezérelt növekedés feltételeinek további javítását.
    További lépések szükségesek a hitelaktivitás növelése érdekében, és folyamatos előrelépésre van szükség az átfogó strukturális reformok terén ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési lehetőségei teljes körűen kiaknázhatók legyenek.
    A Valutaalap szakértői a 2016 februárjában lefolytatott gazdaságpolitikai konzultációk után készítették el jelentésüket. A dokumentumot az IMF igazgatósága április 22-én tárgyalta, a következő konzultáció várhatóan egy év múlva lesz - teszik hozzá.