Tivadar napja van. | 2024.04.20

Párizsban több embert előállítottak az éjszakai térfoglaló mozgalom feloszlatását követően

2016-04-29 10:49:00

Huszonhét embert előállították és közülük 24-et őrizetbe vettek péntekre virradó éjjel Párizsban, akik kirakatokat törtek be, gépkocsikat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket, miután a Nuit debout (Talpra éjjel!) elnevezésű térfoglaló mozgalom rendezvénye véget ért a République téren.

    A rendőrök hajnali fél 2-kor kezdték oszlatni a téren azt a több száz embert, akik nem voltak hajlandó távozni az éjfélig engedélyezett nagygyűlés után.
    "Fél 4-ig dobálták a rendőröket. Nincs egyetlen sérült, sem a rendőri oldalon, sem a tüntetők között" - közölte péntek reggel a prefektúra. Az őrizetbe vett 24 ember ellen viszont eljárás indul.
    Miközben a téren csütörtök este az egy hónapja minden este megszokott vitafórum zajlott több száz ember részvételével a demokrácia működéséről, a prefektúra közleménye szerint este 11 órakor egy 150 fős csoport megpróbálta elhagyni a teret, amelyet körbezártak a rendőrök. A tömeg ekkor kezdte el dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Az oszlatás fél 2-kor kezdődött meg, ekkor a rendőröket ismét megdobálták.
    Miután a teret fokozatosan teljesen kiürítette a rendőrség, a tömeg a szomszédos utcákba szorult, és itt két autót és két motort felgyújtottak.
    Az elmúlt napokban a közösségi oldalakon szélsőséges csoportok arra hívtak fel, hogy "jobban el kell foglalni a teret barikádokkal" a munkajogi reform elleni csütörtöki tüntetések után. Az esti összetűzések előtt egyébként már délután több fiatal megjelent a tér körül, és üveggel, valamint a tér kövezetéből kiemelt betondarabokkal dobálta meg a helyszínt biztosító csendőröket és rendőröket, akik megpróbálták a térre érkezők és távozók közül kiszűrni a rendbontókat.
    Csütörtökön egyébként Franciaország több városában komoly zavargások kísérték a munkajogi reform ellen meghirdetett tüntetéseket. Az összecsapásokban megsebesült 24 rendőr, közülük hárman igen súlyosan, 124 embert őrizetbe vettek.
    A rendőrség szerint Párizsban mintegy 300, álarcot viselő rendbontó csapott össze a rendőrökkel, miközben 17 ezren békésen vonultak fel a különböző helyszíneken. Az egyik szakszervezet szerint országosan 500 ezren tiltakoztak.