Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olasz belügyminiszter: Ausztria nem emel falat az Olaszországgal közös határon

2016-04-29 06:33:38

Ausztria nem emel falat Olaszországgal közös határán - Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint erről biztosította őt oszták kollégája, Wolfgang Sobotka kettejük csütörtöki római tárgyalásán.

    A megbeszélésén a két ország határán álló egyik átkelőhely, a Brenner-hágó osztrák oldalán a migránsáradat miatt tervezett határellenőrzésről volt szó. A több órás tárgyalás után az olasz belügyminiszter külön sajtótájékoztatót tartott - miközben Wolfgang Sobotka Ausztria római nagykövetségén nyilatkozott az újságíróknak.
    Angelo Alfano kijelentette: "sikerült elkerülni a válság kialakulását az Ausztriával fenntartott viszonyban. Az osztrák belügyminiszter arról biztosított, hogy semmilyen falat nem emelnek, csak előkészületi munkák folynak. A határzár mindkét ország számára káros lenne, a kerítésépítés felesleges pénzkiadás".
    A politikus hozzátette, Ausztriának nincs oka az általa tervezett határzár bevezetésére. Hangsúlyozta, a közös határszakaszon áthaladó jármű- és teher-, valamint személyforgalom szabad mozgásának megszüntetése "hatalmas károkat" okozna. Alfano szerint Sobotka arról biztosította, hogy Ausztria "nem emel falat" a Brenner-hágónál, "csak előkészületi munkák folynak arra az esetre, ha vészhelyzet alakulna ki", de "Olaszország nem ijed meg egy határellenőrzési ponttól".
    Angelino Alfano bejelentette, hogy Olaszország tovább erősíti a területéről Ausztria felé tartó migráció ellenőrzését és ennek érdekében az olasz és az osztrák hatóságok mindennapos kapcsolatban állnak majd. A kapcsolattartásra Alfano Giovanni Pinto prefektust, az olasz belügyminisztérium egyik migrációs felelősét nevezte ki.
    Sobotka, akinek minapi kinevezése után első külföldi útja Rómába vezetett, kijelentette: az osztrák intézkedések esetében "határellenőrzésről van szó, nem emelünk falat, sem sorompót". Hangsúlyozta, hogy bécsi információk szerint 200 ezer és 1 millió közötti tömeg áll készen a líbiai partokon indulásra és ezek az emberek "gazdasági migránsok". Ausztria szükség esetén határellenőrzést végez forgalomlassítással. Sobotka az Ausztria és Magyarország között már bevezetett határellenőrzést hozta fel példaként, hangsúlyozva, hogy ez sem akadályozza a közlekedést.
    Angelino Alfano a találkozó előtt úgy nyilatkozott a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak, hogy az osztrák határzár "minden logikának és józan észnek ellentmond". Az olasz belügyminiszter kijelentette, hogy az Olaszországból Ausztriába átlépő migránsok létszáma történelmi minimumra süllyedt, és többen vannak az Ausztriából Olaszországba érkező migránsok.
     Alfano teljességgel kizárta, hogy az osztrák hatóságok a közös határátkelők olasz oldalán is ellenőrzést végezhessenek, ahogyan ezt - olasz sajtóértesülések szerint - Bécs tervezte. Egy hónap alatt ez  volt a második olasz-osztrák belügyminiszteri találkozó: az április 9-én távozott osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner március végén tárgyalt Rómában.
    A Brenner-hágó osztrák oldalán április elején kezdték el a határellenőrzés szigorítását célzó felkészülést, amely június elsejétől lép életbe: tetőszerkezetet állítanak fel, ellenőrzőpontokkal, kerítéssel, forgalomlassító intézkedésekkel. Az osztrák védelmi miniszter korábbi megfogalmazása szerint rendkívüli helyzetben, vagyis ha Olaszország felől tömegesen elindulnak Ausztria felé a migránsok csoportjai, Bécs akár teljesen lezárhatja a Brenner-hágót.
    Az olasz kormánypolitikusok szóhasználata szerint Ausztria "lezárja" az Olaszországgal közös határokat. A Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön azt írta, az osztrák fél négyméteres "falat" emel a Brenner-hágónál. Az újság hangsúlyozta, hogy a Brenner-hágónál nem indokoltak az osztrák félelmek, mivel a migráció útvonala a keletebbre levő határszakaszon, az olasz Tarvisio térségében halad át.
    A SkyTg24-nak a Brenner-hágónál készült riportja szerint az osztrákok kerítést húznak a két ország közötti alpesi erdőkben is.
    Angelino Alfano ezt megelőzően a szicíliai Cataniában megnyitotta az Uniós Regionális Munkacsoport (Eurtf) irodáját. Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, a Dél-Olaszországban december óta működő négy menedékkérő-regisztrációs központ (hot spot) maradéktalanul azonosítja az érkező migránsokat. Javasolta, hogy létesítsenek hot spotokat a Földközi-tengeren a migránsoknak segítséget nyújtó hajókon is a minél gyorsabb regisztráció érdekében, azonnal megkülönböztetve a menekültkérelemre jogosultakat a gazdasági bevándorlóktól.
    A Brenner-hágó lesz a témája Matteo Renzi és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke római találkozójának is május 5-én. Május 7-én a Brenner-hágónál újabb olasz tüntetést hirdettek meg az osztrák határzár ellen, ez lesz egy hónap alatt a harmadik demonstráció.