Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hatvan kiadó, háromezer-ötszázhuszonhét féle tankönyvet kínál

2016-04-28 20:50:33

Hamisak azok a híresztelések, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a KELLO valamiféle hátsó szándéktól vezérelve kijátszanák a jogszabályokat, és szándékosan szűkítenék a pedagógusok lehetőségeit. A tankönyvrendelést a vonatkozó rendelkezések értelmében az intézményvezetőnek és a fenntartónak is jóvá kell hagynia. A jóváhagyás feltétele, hogy a rendelés összértéke ne lépje túl az intézményi keretet, és a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványok közül válasszanak a pedagógusok.

Az állami intézményfenntartó a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el a tankönyvrendelés során. A szabad tankönyvválasztás lehetősége továbbra is biztosított, hiszen több mint 60 kiadó, összesen 3527 féle tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken. Az állami kiadású nyomtatványok ennek csupán harmadát teszik ki.

A szervezet a visszajelzések alapján az idei évben a korábbi éveknél magasabb keretösszeget állapított meg, nagyobb mozgásteret biztosítva az intézmények számára. A támogatás összegének meghatározásakor a tankönyvjegyzék árait és a tanterveket vettük figyelembe.

Azokon az évfolyamokon, ahol új tantárgyak kerültek bevezetésre (kémia, fizika) vagy ahol a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek két évfolyam tananyagának feldolgozásához nyújtanak segítséget (nyelvkönyvek), magasabb összegű támogatást biztosít a fenntartó. Nevesítve: 1-2. évfolyamon 6000-6000, a 3. évfolyamon 9000, 4. 5. 6. 8. 10. és 12. évfolyamon 12 000, míg a 7. 9. és 11. osztályban tanulónként 15 000 forintért lehet rendelni.

Az első-második évfolyamon azért döntött az állami fenntartó úgy, hogy a korábbi 3000 helyett 6000 forintra emeli a rendelési keretet, mert munkatankönyveket használnak a tanulók, amelyek ennek következtében nem alkalmasak tartós tankönyveknek.

A rendelkezéssel kapcsolatos, a szervezethez beérkezett szülői és tanári visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak. Továbbra is van lehetőség az összegek évfolyamok közti átcsoportosítására, hiszen a keretösszeg egy adott intézmény tanulói létszáma alapján lett meghatározva. Így figyelembe lehet venni az intézmények pedagógiai programjait és helyi tanterveit. Az állami fenntartású intézmények esetében a tankönyvtámogatás forrása a fenntartó költségvetésében biztosított.