Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: a kormány elkötelezett az emberek egészségének megőrzése iránt

2016-04-28 16:48:58

 A kormány a brüsszeli döntés ellenére kiáll a magyar emberek egészégének megőrzése mellett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön, arra reagálva, hogy az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen a kommersz italokat terhelő népegészségügyi termékadó miatt.

    Az uniós bizottság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint 2011 szeptemberében Magyarország új termékadót vezetett be bizonyos élelmiszerekre. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztette, kivéve a házi gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűt. A bizottság indoklása szerint ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amellyel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.
    Az NGM közleményében úgy fogalmazott: a kormány elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, közkeletű elnevezéssel a chips-adót, és ugyanezek a megfontolások vezették az Országgyűlést akkor is, amikor 2015. január 1-jén kibővítette az adóköteles termékek körét az alkoholos italokkal, főképp a kommersz szeszesitalokkal - tették hozzá.
    A méltányos egészségügyi szempontok ellenére az Európai Bizottság kifogásolja az elmúlt év elején elfogadott szabályozást, ahogy korábban a kommersz szeszesitalokra vonatkozó extra jövedéki adóterhet vagy a dohánytermékek különadójának számító, a dohányipari vállalkozások által fizetendő egészségügyi hozzájárulást is - közölte a tárca.
    Ennek ellenére a magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív, és nincs protekcionista, azaz a hazai termékeket védő hatása sem - jelezték.
    A magyar kormány továbbra is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze - hangsúlyozta közleményében a tárca.