Auguszta napja van. | 2024.03.29

Grúziában ismét több embert vettek őrizetbe illegális uránkereskedelem gyanújával

2016-04-28 17:13:00

Őrizetbe vettek öt embert illegális uránkereskedelem gyanújával a grúziai Kobuleti üdülővárosban, ez már a második ilyen jellegű eset áprilisban - közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség a kaukázusi ország állambiztonsági szerveire hivatkozva.

    Az állambiztonsági szervek szerint az őrizetbe vettek grúz állampolgárok voltak, akiket akkor fogtak el, amikor a sugárzó anyagot egy kobuleti lakásra vitték eladás céljából.
    Az uránt 3 millió dollárért, azaz 828 millió forintért akarták értékesíteni - tették hozzá a grúz hatóságok.
    Szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a gyanúsítottaknál lefoglalt 1,625 kilogramm sugárzó anyag az urán 238-as, és csekély mennyiségben a 235-ös izotópja. A dpa német hírügynökség szerint a sugárzó anyagot úgynevezett piszkos bombák (hasadóanyagokat hagyományos töltet felrobbantásával szétszóró, sugárfertőzést okozó szerkezetek) készítéséhez lehet felhasználni.
    A gyanúsítottakat öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.
    Áprilisban ez már a második eset Grúziában, hogy sugárzó anyag illegális kereskedelme miatt vettek őrizetbe személyeket, korábban egy hatfős csoport 238-as uránizotópot akart eladni 200 millió dollárért.
    Biztonsági szakértők attól tartanak, hogy a Szovjetunió 1991-es összeomlását követően az egykori nukleáris létesítményekből uránt és más sugárzó anyagot lophattak.
http://www.interfax.ru/world/506112