Emma napja van. | 2024.04.19

BBC-felmérés: a fejlődő országok lakosságának többsége világpolgárként azonosítja magát

2016-04-28 12:38:00

 A fejlődő országok lakosainak többsége, 56 százaléka elsősorban világpolgárként azonosítja magát, semmint nemzete tagjaként, a gazdagabb, nyugati országokban azonban éppen ennek fordítottja igaz - legalábbis ez derül ki a BBC brit közszolgálati adó világszolgálata által csütörtökön ismertetett felmérésből.

    A vizsgált 18 ország közül Nigériában a legnagyobb, 73 százalék azok aránya, akik mindenekelőtt globális azonosságtudattal rendelkeznek, a nyugat-afrikai országot ebben a tekintetben Kína (71 százalék), Peru (70 százalék), majd India (67 százalék) követi a sorban a BBC World Service által megbízott GlobeScan közvélemény-kutató intézet adatai szerint.
    A több mint 20 ezer ember megkérdezésével készült felmérésből azonban az is kiderül, hogy például Németországban csupán a lakosság 30 százaléka tartja magát világpolgárnak, ami visszaesést jelent a 2001-es adatokhoz képest. A nemzeti azonosságtudat erősödését a felmérés készítői a 2008-as pénzügyi világválság kedvezőtlen hatásainak tudják be.
    A kutatás a nemzetek menekültekhez való hozzáállását is górcső alá vette. Az eredmények szerint a németek 54 százaléka helyesli a polgárháború sújtotta Szíria lakóinak befogadását, míg a britek 72 százaléka, a spanyolok 84 százaléka vélekedik ugyanígy. Oroszországban a legalacsonyabb, mindössze 11 százalék a szíriai menekültek befogadását helyeslők aránya. Az amerikai kontinensen Kanadában 77 százalékos, míg az Egyesült Államokban ennél jóval kisebb, 55 százalékos ez az arány.
    A felmérés során vizsgálták a lakosság hozzáállását a különböző faji és vallási háttérrel rendelkező emberek közötti házassághoz. Ebben a tekintetben Európában az oroszok körében tapasztalható a legerősebb ellenállás: a megkérdezettek 43 százaléka határozottan ellenzi ezt a gyakorlatot. Spanyolországban ezzel szemben a lakosságnak mindössze 5 százaléka helyteleníti a vegyes házasságot.
    A vallás általában véve a nemzeti hovatartozáshoz képest sokkal kisebb szerepet játszik az önmeghatározásban. Ez alól a legszembetűnőbb kivétel Pakisztán, ahol a lakosság 43 százaléka legelőször is a vallása alapján azonosítja magát. Az Egyesült Államokban 15 százalék, míg az európai országokban csupán 5 százalék ez az arány.
http://www.bbc.com/news/world-36139904