Emma napja van. | 2024.04.19

Az államkincstár a magyar pénzforgalom mintegy 25 százalékát bonyolítja le

2016-04-27 14:22:54

 

Az idén 20 éves Magyar Államkincstár a hazai pénzforgalom mintegy 25 százalékát bonyolítja le, emellett mintegy 870 milliárd forint értékű forintban kibocsátott, illetve 570 millió euró devizában kibocsátott magyar állampapírt kezel az ügyfelek számláin - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke szerdán Budapesten a kincstár által rendezett nemzetközi konferencián.

 

    Dancsó József elmondta: a kincstár mintegy 13 ezer intézmény számláját vezeti, és hozzávetőleg 900 ezer közalkalmazott, illetve köztisztviselő számára végez havonta bérszámfejtést, az államkincstárnak napjainkban több mint 4000 munkavállalója van.
    A Magyar Államkincstár elnöke kiemelte: a kincstár több mint 200 különböző állami feladatot lát el, ezek közé tartozik a központi, állami intézmények pénzellátása, a likviditásuk menedzselése, ezek között legfontosabbként felelős az állami költségvetés végrehajtása során a pénzforgalom lebonyolításáért és elszámolásáért.
    Dancsó József aláhúzta: a közelmúltban fogadták el az intézmény középtávú stratégiáját, a cél az, hogy már a közeljövőben az államkincstár is biztosítani tudjon minden olyan szolgáltatást, amely a központi költségvetés és az alrendszerek számlavezetésével, betéteinek és befektetéseinek biztonságos kezelésével kapcsolatos. Ennek érdekében az elmúlt hónapokban megújították és egységesítették a kincstár számlavezető rendszerét - fejtette ki.
    Az államkincstár elnöke előzőleg, az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti hírfolyamában kifejtette: alapítása óta a szervezet folyamatosan új feladatokat is kapott, például az operatív programokkal összefüggő teendőket, de ilyen az állampapír-forgalmazás is. Dancsó József kiemelte: az államkincstár a magyar állampapír-állomány mintegy 20 százalékát kezeli.
    Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a konferencián elmondta: az MNB a Magyar Államkincstár bankja, ez azt jelenti, hogy a kincstár az MNB egyik legfontosabb ügyfele is. Az MNB vezeti az államháztartás elszámolásforgalmát biztosító Kincstári Egységes Számlát (közismert nevén a KESZ-t), itt mutatkozik meg szinte valamennyi költségvetési bevétel és kiadás, az állampapírokkal kapcsolatos számlamozgások, ez az állam "folyószámlája". 
    A KESZ esetében a kincstáré a számla, az MNB vezeti és az Államadósság Kezelő Központ menedzseli a likviditását - mondta a jegybank alelnöke. Ezért az MNB és leányvállalata, a Giro Zrt. minden pénzforgalmi fejlesztésnél kiemelt szempontként veszi figyelembe az államkincstár igényeit - mutatott rá Windisch László.