Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mintegy 177 milliárd forint kiadással számolhat jövőre a KKM

2016-04-27 08:20:00

Összesen 177,33 milliárd forint kiadást és 8,1 milliárd forint saját bevételt irányoz elő a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) a 2017. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat.

    A parlament honlapjára kedden késő este felkerült javaslat alapján a kiadások legnagyobb részét - 60,69 milliárd forintot - a külképviseletek igazgatására szánt működési kiadás jelenti, ehhez 7,31 milliárd forint működési bevétel társul.
    A minisztérium központi igazgatására 9,26 működési kiadást és 121 millió forint működési bevételt irányoznak elő.
    A KKM háttérintézményeként működő Külügyi és Külgazdasági Intézet fenntartása jövőre 180 millió forint működési kiadást jelent.
    Nemzetközi tagdíjakra és európai uniós befizetésekre 15,15 milliárd forintot fordítanak.
    A külföldi magyar kulturális központokat összefogó Balassi Intézetre 2,87 milliárd forint működési kiadást szánnak. A Nemzeti Befektetési Ügynökségnek 2,81 milliárd forint működési kiadás szerepel a költségvetési javaslat.
    A határ menti gazdaságfejlesztési vajdasági programok támogatására 7,6 milliárd forint jut, a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiára pedig 5,2 milliárd forint. Egy-egy milliárd forintot szánnak az erdélyi és a felvidéki gazdaságfejlesztési stratégiára, fél-fél milliárd forintot pedig a horvátországi magyarok demokratikus közössége vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájára, valamint a muravidéki gazdaságfejlesztési stratégiájára fordítanának.
    A törvényjavaslat szerint az államháztartáson kívüli szervezetek közül 150 millió forintot az európai önkormányzatok és régiók együttműködését segítő Európai Területi Társulások támogatására szánnak, 120 millió forintot pedig a Demokrácia Központ Közalapítvány és a Tom Lantos Intézet segítésére.
    Nemzetközi fejlesztési együttműködésre és humanitárius segélyezésre 60 millió forint jut, a keleti partnerséghez kapcsolódó fejlesztési programok támogatására Ukrajnában pedig 40 millió forintot költenének.
    Az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítésére 25 milliárd forintot fordít a tárca. Külgazdasági fejlesztési célelőirányzat címen 3,7 milliárd forint szerepel a javaslatban, a kötött segélyhitelezésre 579,3 millió forint jut.
    A KKM felügyelete alá tartozó szervezetekre és szakmai programokra jövőre 703 millió forintot szánnak, kulturális diplomáciai projektek támogatására 650 millió forintot, az állami protokoll támogatására pedig 250 millió forintot költenének.