Auguszta napja van. | 2024.03.29

2017-től ismét tartósan magas GDP-bővülést vár a kormány

2016-04-27 06:05:40

 A magyar gazdaság 2013-ban beindult növekedése fenntarthatóvá vált, bár 2016-ban a növekedés üteme enyhén mérséklődik, elsősorban az EU-transzferek lehívásának természetes ciklikussága miatt, 2017-től kezdődően ismét tartósan magas GDP-bővülés prognosztizálható, a beruházási ráta jövőre 21,3 százalék lehet - áll a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban, amelyet kedden nyújtott be a kabinet a parlamentnek.

    A kormányzati gazdaságpolitikai kitekintő szerint a következő években a fogyasztás további növekedése várható, amit a kormányzat intézkedései is nagymértékben támogatnak, például az internet és az alapvető élelmiszerek áfakulcsának a csökkentése, a családi adókedvezmény további növekedése. Emellett a tovább javuló jövedelmi és munkaerőpiaci folyamatokkal párhuzamosan folytatódik a háztartások fogyasztásának stabil és fenntartható bővülése.
    2016-tól a beruházások alakulásához a versenyszféra fejlesztései várhatóan pozitívan fognak hozzájárulni. A nagyvállalatoknál az elmúlt időszakban bejelentett fejlesztések fokozatos felfutása várható, a kis- és középvállalkozások beruházási aktivitására pedig az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma mellett ösztönzően hat a Magyar Nemzeti Bank kifejezetten beruházásfókuszú hitelprogramja.
    Ezen túlmenően a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése, a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozása, valamint a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa bevezetése jelentős lökést ad majd az ingatlanpiacnak és az építőiparnak is - írták. Mindezek eredményeként Magyarország beruházási rátája továbbra is stabilan 20 százalék felett alakul majd.
    A kedvező külkereskedelmi folyamatok várhatóan 2016-ot követően is fennmaradnak, részben a már elhatározott új kapacitásbővítéseknek köszönhetően. Az ipar és a külkereskedelem folyamatos élénkülését az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégia célkitűzései is nagymértékben támogatják.
    A foglalkoztatottak száma jelentősen meghaladja a válság előtti szintet, miközben a munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökken, és a kormány a következő években is kedvező munkaerőpiaci folyamatokat vár.
    Megjegyzik, hogy a magyar gazdaságot a korábbinál alacsonyabb inflációs folyamatok jellemzik és az olajár hosszabb ideig elmarad a korábbi években tapasztalt magas szinttől, ami meghatározó mértékben hat a hazai fogyasztói árak alakulására is a következő időszakban - áll a dokumentumban.
    2017-ben is kiemelt prioritás az olyan beruházások megvalósítása, amelyekkel gyarapodik a nemzeti vagyon, ez az oka, hogy a költségvetés szerkezetében a felhalmozási és uniós fejlesztési részek hiányt mutathatnak.
    Ahogy az elmúlt években, úgy 2017-ben is fontos feladat az uniós támogatások átszervezése, ezáltal a hatékony felhasználás elősegítése oly módon, hogy a gazdaságfejlesztést támogató beruházások előtérbe kerüljenek. A 2017. évi kifizetések nagyságrendje várhatóan megközelíti a korábbi évek kiemelkedően magas értékeit, fenntartva a gazdasági növekedés lendületét.
    A kormány célja, hogy az állam hiány nélkül működjön, a közszolgáltatások - honvédelem, oktatás, egészségügy, környezetvédelem - költségét hitelek felvétele nélkül, a működési bevételekből tudja finanszírozni. A nulla százalékos működési hiányt úgy kell elérni 2017-ben, hogy a munkahelyek számának gyarapodását lehetővé tevő fejlesztésekre a források biztosítva legyenek, ezzel a GDP növekedése a 3 százalék körüli tartományban maradjon.