Gedeon napja van. | 2024.03.28

Prága menekülteket fogad be az uniós kvóták alapján

2016-04-27 06:00:55

 Csehország úgy döntött, hogy hét szíriai menekültet fogad be az Európai Unió tavaly elfogadott kvótarendszere alapján - áll a cseh belügyminisztérium migrációs helyzetről készített legújabb jelentésében a CTk hírügynökség jelentése szerint.

    Ezek az első olyan menekültek, akiket Prága az uniós kvótarendszer alapján fogadna be. Mind a hét személy görögországi menekülttáborban élt, és az illetékes cseh hatóságok már átvilágították őket. A hét személy közül azonban hárman időközben elhagyták a tábort, hogy elkerüljék a Csehországba történő áttelepítést.
    Az uniós döntés alapján Csehországnak 2017 végéig 2691 menekültet kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból. Prága még a tavalyi uniós döntés előtt közölte, hogy önkéntes alapon kész 1100 menekültet befogadni a két országból. Ez a szám az EU döntése alapján később 1591-gyel bővült, jóllehet Csehország néhány más közép-európai országgal együtt szavazott az uniós kvóták ellen.
    Prága februárban közölte, hogy a kvóták alapján kész befogadni az első menekülteket - húszat Görögországból és tízet Olaszországból. A biztonsági ellenőrzéseken azonban a Görögországban tartózkodó szíriai menekültek közül csak hét ment át, a többiek nem. Alapvetően azzal volt probléma, hogy deklarált identitásukat nem tudták megfelelő iratokkal bizonyítani - mutat rá a cseh belügyminisztérium.