Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-04-26 17:02:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

   Várható időjárás szerda estig

    Az ország jelentős részén gomolyfelhős, napos idő várható, csak a Dunántúl északnyugati részén lehetnek átmenetileg felhősebb körzetek. Késő estétől előbb a Dunántúlon, hajnaltájt már a Duna-Tisza köze több pontján is megnövekszik a felhőzet, és helyenként futó zápor is előfordulhat. Napközben a Balatontól északra mindenütt beborul az ég, és sokfelé tartós eső várható, miközben az ország más részein a többfelé felhős idő ellenére is számíthatunk pár órás napsütésre, és elsősorban délutántól jelennek meg nagyobb területen záporok, sőt a Dél-Dunántúlon és az Alföldön nyárias zivatarok is kialakulnak viharos széllökések kíséretében. A Tiszántúlon (ahol a leghosszabb napos időszakok lesznek) inkább csak késő délutántól számíthatunk csapadékra. Kedden a délnyugati, nyugati szél erősödhet meg - főként a Dunántúlon -, szerdán pedig az egyre több helyen az északnyugatira forduló szelet kísérhetik rövid ideig viharos lökések.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +8 fok között valószínű. Fagy főként a Nyírségben, a Duna-Tisza-köze egy-egy pontján és az Északi-Középhegység völgyeiben fordulhat elő.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az Észak-Dunántúlon 9 és 15, másutt 15 és 21 fok között valószínű. Napközben a front betörését követően a Dunántúlon és a főváros környékén hirtelen több fokot eshet a hőmérséklet.


    Az időjárási helyzet Európában
   
    Miközben Oroszország, Észak-Afrika és a Közel-Kelet legnagyobb részén az április végéhez képest jóval melegebb van, Európa kb. kétharmad részére északi, hideg légtömeg tört be. A hideg levegőt az Alpok részben megállította, ugyanakkor a Balkán középső részére drasztikus lehűlést hozott: Belgrád környékén egy hete néhol hőségnapot jegyeztek fel, de még három napja is 24, hétfőn pedig mindössze 6 fokos maximumot jelentettek. Ezt a nagyon alacsony hőmérsékletű légtömeget azt a hullámzó frontrendszer hozta a kontinensre, amely jelenleg Oroszország nyugati határaitól egészen Görögországig húzódik. A frontrendszer mentén sok helyről jelentenek esőt, záporokat, Finnországban néhol hó esik, a Balkán-félszigeten zivatarok is kialakultak. A frontvonaltól keletre a déli áramlásban az orosz területeken kitavaszodott: többfelé megközelíti, illetve néhol el is éri a 20 fokot a hőmérséklet csúcsértéke. Átlagosnál melegebb idő jellemzi még Portugáliát is, ahol a szinte zavartalan napsütésben 21, 26 fokig melegszik fel a levegő, sőt a szomszédos Spanyolország déli részén 27, 29 fok is előfordult. Ezzel szemben a sarkvidéki, maritim levegő újabb hulláma árasztotta el a kontinens nyugati részét, aminek következtében Nagy-Britannia és Németország egyes részein hózáporokat is észleltek, s nagy területen még a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet. A légtömegválasztó hidegfront jelenleg Dániától a német-lengyel határon keresztül az Alpok vidékéig húzódik, amely szerdán tör be Magyarországra újabb, erőteljes lehűlést hozva.
    
 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó