Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nem várható változás a magyar-szerb kapcsolatokban

2016-04-26 16:30:00

 A Szerb Haladó Párt (SNS) által vezetett kormánnyal nagyon jó kapcsolatot épített ki a magyar kormány, amely Szerbia uniós csatlakozásának egyik következetes támogatója, így a szerbiai választási eredmények tükrében nem várható különösebb változás a kétoldalú kapcsolatokban - nyilatkozta Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az MTI-nek kedden.

    Az elemző kiemelte: a közvélemény-kutatások hónapok óta a nagyobbik kormánypárt, az SNS 50 százalék körüli támogatottságát mutatták, így a szerb miniszterelnök az SNS nagy népszerűségének tudatában kezdeményezte az előrehozott választásokat. Ezért a párt nagyarányú győzelme nem okozott meglepetést. A kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is megközelítőleg az előrejelzéseknek megfelelően szerepelt, így a választások fő tétje az volt, hogy hány másik párttal kell majd osztozniuk a parlamenti helyeken. A parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt végül elérték az arra esélyes pártok, több radikális és az uniós integrációt elutasító párt is visszakerülhetett a törvényhozásba - közölte.
    Orosz Anna kifejtette: az előzetes eredmények alapján a Szerb Haladó Párt a szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg 65,34 százalékos részvétel mellett az országos parlamenti választásokon, és hasonlóan nagyarányú győzelmet könyvelhet el tartományi szinten is, amit mindenképp sikerként értékelhet a párt. A parlamentben is többsége lesz a következő négyéves ciklusban (250-ből 131 helyet szerzett meg), de a parlamentbe bejutó pártok számának növekedése miatt nem javulhatott a parlamenti pozíciója, ami némileg beárnyékolja a sikerét. A törvényhozásba visszatérő radikálisok és EU-ellenes pártok pedig biztosan akadályozni akarják majd a csatlakozási folyamatot - mutatott rá.
    A szakértő hangsúlyozta: az előzetes eredmények alapján még biztos végeredmény nem mondható, de úgy tűnik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) mind országos, mind tartományi szinten megőrzi parlamenti helyét. Országos szinten még kérdéses, hogy meglesz-e a parlamenti csoport alakításához szükséges 5 hely. Tartományi szinten a korábban vezető Demokrata Párttal szemben fölényes győzelmet aratott a Szerb Haladó Párt, így elképzelhető, hogy a tartomány kevésbé lesz kitéve a pártérdekek közti ütközéseknek. A VMSZ országos szinten eddig is az SNS szövetségese volt, és az SNS már jelezte, hogy továbbra is számol a magyar párttal és támogatja Pásztor István jelölését tartományi házelnöki posztra.
    Úgy látja, az SNS által vezetett kormánnyal nagyon jó kapcsolatot épített ki a magyar kormány, amely Szerbia uniós csatlakozásának egyik következetes támogatója. A választási eredmények tükrében ezért nem várható különösebb változás a kétoldalú kapcsolatokban.
    Orosz Anna szerint a választást megelőző felmérések alapján várható volt, hogy 8 százalék körüli támogatást szerez a Szerb Radikális Párt (SRS). A radikálisok visszatérése mindenképpen jelzésértékű, hiszen a választók körében növekvő türelmetlenséget és elégedetlenséget jelzi, és ezzel az SNS-nek is szembe kell néznie a következő ciklusban. Másrészt az SRS előreláthatólag igyekszik gátolni majd az uniós csatlakozási folyamatot.
    A kutató kitért rá: az SNS stabil többségét kihasználva az új kormány nagy valószínűséggel folytatni fogja korábban megkezdett politikáját és az uniós csatlakozási tárgyalásokat is. Ebben eddig az SPS volt a koalíciós partnere, de a pártok közti nézeteltérések miatt kétséges, hogy a következő ciklusban is koalícióra lép-e szocialistákkal az SNS, ugyanakkor kevés más reális lehetősége van a szerb pártok között. Az sem kizárt, hogy önállóan alakít kormányt az SNS, de például 2014-ben a választások révén elért többség ellenére sem döntött az önálló kormányalakítás mellett, hanem koalícióra lépett a szocialistákkal. Arra bizonyosan törekedni fog az SNS, hogy a döntéshozatalt szorosan a befolyása alatt tartsa - vélekedett.
    Megjegyezte: a parlamentnek a hivatalos eredmények közzétételét követő 30 napon belül kell megtartania az alakuló ülését, azt követően pedig 3 hónap áll rendelkezésre a kormány megalakítására.