Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Föld Napja a szuhakállói Gárdonyi Géza tagiskolában

2016-04-26 04:39:08

Denis Hayes, amerikai diák, 1970. április 22-én, huszonötmillió honfitársával együtt emelte fel szavát a természetért. A megmozdulás hatására szigorú törvények születtek a vizek és a levegő védelmére. Környezetvédelmi szervezetek alakultak, és a zöld mozgalmaknak köszönhetőn a Planétát élhető formában adhatjuk át unokáinknak. A fáma szerint a Föld nem a miénk, kölcsön vettük az unokáinktól.

1990-ben Hayes és társai felhívták a figyelmet a bioszféra pusztulására, az óceánok elszennyeződésére, az őserdők kipusztítására, a túlnépesedésre, az ipari szennyezésre. A felhívás nyomán világméretű mozgalom bontakozott ki, amelyhez hazánk elsőként csatlakozott. Április huszonkettedikét a Föld Napja-ként jegyezték be a naptárakba.

A környezet védelme kiemelt fontossággal bír a szuhakállói Gárdonyi Géza Általános Iskolában. A zöld szemlélet a mindennapok nevelési gyakorlatává vált.
- A Föld Napját több, mint tíz éve ünnepeljük meg az iskolánkban. A környezettudatos nevelési programunknak egy részét képezi ennek a napnak az eseménysorozata. A települést felosztottuk az osztályok között, és a tanulók a területükön összeszedték az eldobált szemetet. Délután az iskolában akadályversenyt rendeztünk, a gyerekek a környezetvédelemmel, az Aggteleki Nemzeti Park élővilágával kapcsolatos kérdéseket oldottak meg - avatja be munkatársunkat dr.Hercegné Ruszkai Edit, a tagiskola igazgatója.

Az akadálypálya egyik állommása. Középen Petrohainé Jáborcsik Ágnes tanárnő. (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az iskola folyosóján a tanulók rajzaiból, munkáiból minikiállítás nyílt. Az alkotások mindegyike a Föld Napjához kapcsolódik.
- Projekthét előzte meg a mai rendezvényt. A tanulók előzetes feladatként, újrahasznosítható anyagokból különféle tárgyakat és rajzokat készítettek. Az akadálypályán játékos feladatokkal próbáljuk a környezettudatos életmódot jobban bevésetni a gyerekeknél. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos vásárlás, a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére. Ugyanakkor nagyon fontos a növény-, az állatvilág, vagy a nemzeti parkokkal kapcsolatos ismeretek elsajátítása - mondta Petrohainé Jáborcsik Ágnes. 

A tanulók munkáiból nyílt minikiállítás (A képre kattintva képtár nyílik.)