Auguszta napja van. | 2024.03.29

Londoni elemzők: kedden újabb MNB-kamatcsökkentés, a végállomás 1,00 százalék alatt lehet

2016-04-25 17:01:00

 

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű előrejelzései szerint a monetáris tanács keddi kamatdöntő értekezletén további 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban kezdődött újabb enyhítési ciklusa. A City elemzői közösségében egyre inkább konszenzusossá válik az a vélemény is, hogy az MNB alapkamata jóval 1,00 százalék alatt éri el mélypontját a ciklus végén.

 

    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétfői prognózisukban az MNB-alapkamat 0,15 százalékpontos újabb csökkentése mellett azt is valószínűsítették, hogy a magyar jegybank az egynapos hitelezési rátát 1,45 százalékról 1,30 százalékra, az egyhetes repokamatot 1,35 százalékról 1,20 százalékra csökkenti.
    A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor nem számolnak a mínusz 0,05 százalékos betéti kamat módosításával. Ezt azzal a véleményükkel indokolták, hogy a negatív ráták hatékonysága "általánosságban is megkérdőjelezhető", másrészt ezt a betéti eszközt a kereskedelmi bankok alig használják, és így csekély a hatása a piaci kamatokra.
    A ház elemzői szerint az is valószínűtlen, hogy az enyhítési ciklus jelenlegi szakaszában az MNB a kamatcsökkentésekhez új, nem konvencionális enyhítési eszközöket társít, de ez változhat a kamatcsökkentési sorozata vége felé, vagy befejeződése után.
    A JP Morgan londoni közgazdászainak várakozása az, hogy az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülés utáni közleményében további kamatcsökkentési szándékot jelez a piacnak. 
    A cég jelenlegi előrejelzése szerint az MNB 0,50 százalékig, vagy még alacsonyabbra csökkenti irányadó kamatát a mostani enyhítési ciklusban. A JP Morgan elemzői augusztusra várják az utolsó kamatcsökkentést, amely prognózisuk szerint 0,10 vagy 0,15 százalékpontos lesz.
    A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a márciusi 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés "nem volt elszigetelt jelenség", és a ház ennek megfelelően keddre is újabb, hasonló mértékű enyhítést vár.
    A cég várakozása szerint a kamatfolyosó is lejjebb kerül, mivel az MNB valószínűleg az egynapos hitelezési rátát is csökkenti.
    A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: számításaik szerint - teljes átszűrődést feltételezve - 0,8 százalékponttal csökkentheti az éves összevetésű magyar inflációs ütemet a baromfihús, a tojás és a tej, valamint a vendéglátóipari és az internetszolgáltatások forgalmi adójának tervezett csökkentése. A ház becslése szerint az előbbi termékcsoport együtt 2,7 százalékos, a utóbbi szolgáltatáscsoport 4 százalék körüli súllyal szerepel a magyar inflációs termékkosárban.
    A Morgan Stanley elemzői szerint mindez az általuk eddig vártnál hosszabb ideig biztosíthat kedvező inflációs környezetet az MNB számára. 
    A ház szerint mindez, és az MNB "ultraenyhe" alapállása együtt felveti annak lehetőségét, hogy a magyar jegybank jóval a Morgan Stanley által jelenleg 1,00 százalékon valószínűsített mélypont alá csökkenti alapkamatát.
    A cég közölte, hogy a keddi kamatdöntés és az utána esedékes közlemény ismeretében újraértékeli az MNB további kamatpályájára szóló előrejelzését.
    A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is azt hangsúlyozták előrejelzésükben, hogy ezúttal nem elsősorban a keddi kamatdöntő ülés eredménye a fontos - hiszen az MNB már jelezte a piacnak, hogy újabb 0,15 százalékpontos kamatcsökkentés valószínű -, hanem az ülésről kiadott közlemény. A ház szerint ugyanis a piac figyelme most arra összpontosul, hogy mennyi ideig folytatódik a magyar jegybank újabb enyhítési ciklusa.
    A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy az MNB 0,90 százalékig csökkenti - és 2017-ben is ezen a szinten tartja - alapkamatát.
    A Cityben vannak ennél agresszívabb - jóllehet feltételes - előrejelzések is az MNB várható kamatpolitikájára.
    A Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői azt sem zárják ki, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs és külső monetáris környezetben az MNB zéróra csökkenti alapkamatát.     A ház szerint azonban ennek feltételei között lenne egyebek mellett az, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) még további enyhítési lépéseket tegyen.