Emma napja van. | 2024.04.19

KSH: az előzetesen ismertnél is jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban

2016-04-25 08:30:13

 Az előzetesen közöltnél is nagyobb lendületet vett a kiskereskedelmi forgalom februárban, az egy évvel korábbihoz képest 6,7 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,6 százalékkal nőtt a forgalom - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

    Az április elején kiadott első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,5, a naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári szerény 1,7 és 2,2 százalékos emelkedés után.
    Az élelmiszerforgalom volumene 4,9, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése 8,0, az üzemanyag eladások 9,1 százalékkal haladták meg februárban az egy évvel korábbiakat. A nagyobb növekedési adat abból ered, hogy az első becslésében a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmára 7,5 százalékos növekedést jelzett a KSH.
    Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 7,2 százalékkal nőtt.
    A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,4 százalékkal nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli-, 11,5 százalékkal a használtcikk, 12,4 százalékkal a bútor-, műszakicikk-, 7,2 százalékkal a számítástechnika-, egyéb iparcikk-, illetve 5,3 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben. Csökkent 10,3 százalékkal a forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben.
    Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19,7 százalékkal emelkedett februárban, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
    Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,5 százalékkal nőttek.
    Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 648 milliárd forint volt februárban.
    Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
    Január-februárban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó