Tivadar napja van. | 2024.04.20

Ferenc pápa váratlanul megjelent egy római környezetvédelmi találkozón

2016-04-24 20:10:00

A szervezők és a résztvevők meglepetésére Ferenc pápa váratlanul megjelent a Föld napja alkalmából a Villa Borghese római parkban vasárnap rendezett találkozón.

    A katolikus egyházfő, aki előzetes bejelentés nélkül érkezett meg az eseményre, a pódiumon egy műanyag széken foglalt helyet és arra kérte a felszólalókat, folytassák beszédeiket a környezet védelméről.
    A találkozó végén Ferenc pápa rögtönzött beszédet tartott kijelentve, hogy a sivatagokból is lehet élettel teli erdőt teremteni.
    "A városok és az emberek élete is tele van sivatagokkal, amelyeket előítéletek, félelmek keltenek. A városi sivatagokban lehet élni és halni, de élettel teli erdővé is lehet őket változtatni. Nem szabad félni, életet ott kell teremteni, ahol csak lehet, még konfliktusokban is. A konfliktusokat kézbe kell venni és meg kell oldani" - hangsúlyozta egyházfő. Hozzátette: "ahhoz, hogy megismerjünk valamit, közel kell kerülni hozzá, ez kockázatot, ugyanakkor lehetőséget is rejt magában".
    A pápa szerint a mai társadalomból hiányzik a mosoly, amelyet az emberek közötti "érdek nélküli társadalmi barátság" hiánya okoz. Megismételte gyakori mondását, miszerint a világban különböző helyszíneken harmadik világháború zajlik.
    A Föld Napja alkalmából tartott római találkozót olasz környezetvédelmi szervezetek és a Fokoláre katolikus mozgalom szervezte.  
    Ferenc pápa megválasztása óta sürgeti a megfogalmazása szerint "kizsákmányolt" bolygónk védelmét. A teremtett világ védelmét hirdette az Áldott légy (Laudato si') című enciklikájában is, amelyet a tavalyi párizsi klímakonferencia előtt adott ki.
    Ferenc pápa vasárnap a 13-16 év közötti fiatalok szentévi zarándoklatára az egész világból Rómába érkezett lányokkal és fiúkkal találkozott. Több mint hetvenezer fiatal lepte el a Szent Péter teret és környékét. Beszédében kijelentette, hogy a fiatalok boldogságának nincsen ára. A boldogságot azonban nem könnyű megtalálni, "nem mobiltelefonos alkalmazás, amelyet le lehet tölteni" - hangoztatta.
    A pápa arra kérte a "jövőt építő" fiatalokat, hogy ne elégedjenek meg a középszerűséggel, "ne éldegéljenek kényelmesen és egy helyben ülve". "Csakis bátor és erős döntésekkel valósulnak meg a legnagyobb álmok, amelyekért érdemes leélni az életünket" - hangsúlyozta.
    Az olasz és külföldi fiatalokat szombaton a Szent Péter téren sorakozó székeken ülő százötven pap gyóntatta meg. Közöttük volt Ferenc pápa is, aki egy órán át mintegy húsz fiatalt gyóntatott meg.