Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét katonák haltak meg a kelet-ukrajnai fronton

2016-04-24 17:02:00

Három ukrán katona meghalt, hat megsebesült az elmúlt napon a kelet-ukrajnai harcok övezetében - közölte Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

    A szóvivő szerint a konfliktus ismét kiéleződött, a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok jelentősen több támadást követtek el és egyre aktívabban vetnek be nehézfegyvereket, főként nagy kaliberű aknavetőket az ukrán fegyveres erők állásai ellen.
    A hadműveleti parancsnokság vasárnapi közleménye alapján előző nap a szakadárok 41-szer nyitottak tüzet katonai állásokra.  
    Kijevi források alapján a támadások java része továbbra is a frontvonal Donyeck megyei szakaszán történt, Luhanszk megyében mindössze egyszer nyitottak tüzet a szakadárok. A megyeközpont, Donyeck környékén 14 ízben nyitottak tüzet a szakadárok, a támadások felénél aknavetőkkel.
    Az Azovi-tenger partján lévő, Mariupol kikötőváros térségében 30 tűzszünetsértést jelentettek a fegyveres erők, ebből hat alkalommal a támadók nehézfegyvert vetettek be.
    A legsúlyosabb helyzet az elmúlt 24 órában a Donyeck melletti Marjinka településnél, a Mariupolhoz közeli - már lakatlan - Sirokine faluban, valamint a két település között nagyjából félúton fekvő Novotrojicke térségében alakult ki.