Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2016-04-24 15:58:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás hétfő estig

    Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a Dunántúlon vékonyodhat el vasárnap helyenként, hétfőn délután már nagyobb területen a felhőzet. Vasárnap főként a középső és keleti országrészben, hétfőn elsősorban a Duna-Tisza közén várható eső, zápor. Az északnyugati, északi szél napközben erős, vasárnap többfelé, hétfőn csak néhol az Észak-Dunántúlon és északkeleten viharos lesz.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű, a szélvédett területeken lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 8 és 12 fok között várható.


    Az időjárási helyzet Európában

    Európában már csak a Földközi-tenger és az Égei-tenger térségében, valamint a Balkán-félsziget déli felén van melegebb az ilyenkor megszokottnál. A felsorolt területeken 20 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő; Dél-Spanyolországban 25, 26, Görögországban 27, 28 fokot is mérnek. Ugyanakkor a kontinens legnagyobb részén a többnyire északi áramlásnak köszönhetően hűvös az idő. Skandináviában, az Ural előterében 5 fok körüli a csúcsérték, de a maximum hőmérséklet a Brit-szigeteken és a Germán-Lengyel-alföldön is csak kevéssel haladja meg a 10 fokot. A Közép-Európa feletti ciklon hatására nagy területen borult az ég, az Alpok és a Kárpátok térségében többfelé esik az eső, a hegyekben havazás is előfordul. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását is az említett ciklon hátoldalán áramló hideg levegő alakítja, hűvös, szeles idő várható.