Ervin napja van. | 2024.04.26

Politikai rasszizmussal vádolta a Nyugatot a duma külügyi bizottságának elnöke

2016-04-24 15:05:00

 A Nyugat "politikai rasszizmusát" nyilvánítja ki, amikor lekezelően viszonyul azokhoz az országokhoz, amelyek nem osztják az Amerika-központú világ értékeit - jelentette ki vasárnap a TVC orosz televíziós csatornának adott nyilatkozatában Alekszej Puskov, az orosz állami duma külügyi bizottságának elnöke.

    "Azt mondják nekünk: na és ki áll a ti oldalatokon? Tudják, ez egyfajta nyugati politikai rasszizmus" - fogalmazott Puskov a moszkvai önkormányzat többségi tulajdonában lévő országos csatornának.
    A bizottsági elnök szerint Oroszországot nemcsak Bolívia és Kuba támogatja, ahogy azt Nyugaton állítják.
    "Elvileg az Amerika-központú világ ellen lép fel az emberiség nagyobbik része. Kína, India, Brazília, Latin-Amerika nagyobbik része és az arab világ is - nézzék csak meg Egyiptomot" - hangoztatta a képviselő.
    Megítélése szerint az Amerika-központú világ nem feltételezi egy olyan ország létezését, mint Oroszország. Azért mert az "problematikus": nukleáris fegyverrel rendelkezik, hatalmas területtel és erőforrásokkal, valamint "függetlenségi potenciállal" rendelkezik. "Ez pedig nem illik bele az amerikai globális projektbe" - mondta Puskov.
    Megfogalmazása szerint a Nyugatnak alanyokra van szüksége a világában, nem pedig olyan objektumokra, amelyek jelentős mértékben függetlenek tőlük.
    "Ezért, amikor azt mondjuk, hogy egy másfajta világrendért kell küzdenünk, nem egy Amerika-központúért, hanem valami másfajtáért, amelyben az érdekek egyensúlya érvényesül, akkor ténylegesen a nemzeti létezésünk és túlélésünk feltételeit biztosítjuk. De ezzel nagyon sok olyan országot vonzunk a saját oldalunkra, amelyek a közelmúltig nem játszottak vezető szerepet a politikában" - mondta a duma külügyi bizottságának elnöke.