Emma napja van. | 2024.04.19

Csemetenap Nyékládházán

2016-04-23 21:47:18

Sajátos módon ünnepelték Nyékládházán a Föld Napját szombat délelőtt. A település ládházi részén negyvenhárom újonnan ültetett fát fogadtak örökbe a kisgyermekes családok, jelezve, hogy a természetet pontosan olyan féltő gonddal óvják, mint gyermekeiket.

Urbán Sándorné polgármester átadja a "facsemeték örökbefogadási nyilatkozatait" (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az elmúlt év karácsonyán jelentette be Urbán Sándorné polgármester azt a hagyományteremtő szándékát, miszerint a jövőben faültetéssel üdvözli a városvezetés az előző év újszülötteit. A 2015-ben született 41 gyermek tiszteletére korábban elültetett fákat anyák napjához közelítve, április 23-án avatták fel a szülők, családok.

A hagyományteremtő szándékkal elültetett fák a ládházi pihenőparkban kaptak helyet, a későbbiekben pedig a város más-más területén nevelhetők majd egy-egy újabb év újszülötteinek facsemetéi.

Németh Marcell és anyukája a család új tagjával, az örökbefogadott csemetével (A képre kattintva képtár nyílik.)

– Az elmúlt évben nagy örömünkre sok új lakója született városunknak. Szeretnénk kifejezni a családok számára, hogy ez az áldás Nyékládháza számára is nagy öröm. A gyermekek számának növekedése mostanra már a bölcsőde építését is indokolttá teszi – ennek előkészítése napjainkban már folyamatban van. A városvezetés számára az egyik legnagyobb öröm az, ha egyre gyarapodik Nyékládháza lakosainak a száma. A fa szimbolikus utalásnak is tekinthető: egy ember gyökereit, kötődését, hovatartozását is kifejezi – ismertette a kezdeményezés okait Urbán Sándorné polgármester.

A fák avatása során a szülők maguk kötötték a névre szóló virágot a facsemetékre – a fiatal város fiatalodó közösségének formálóiként.

Még apró vagyok, de a fával együtt fogok megnőni (A képre kattintva képtár nyílik.)

Urbán Sándorné ugyanakkor kifejezte azt is, hogy ennek a – tegyük hozzá, hogy példaértékű – gesztusnak a célja bizonyos tekintetben rokon a városban dinamikusan zajló fejlesztésekével. Azzal, hogy a fiatal családok, a felnövekvő gyermekek is érezzék, hogy itt vannak otthon, és minden okuk megmaradjon arra, hogy a továbbiakban is itt, itthon éljenek.

A fák „tulajdonosai” és családjuk évről-évre újabb csoportot formálnak majd – a közösség építésének is újabb lehetősége nyílik mindezzel. A városunk fejlődésének, gyarapodásának újabb, látványos kifejezése ez. A kezdeményezés megvalósításáért ezúton is köszönet illeti a fákat adományozó Laczik Lászlót, valamint a kísérőajándékok készítéséért Tóth Piroskát.

(Az eseményről készült videóriportunkat megtekinthetik a Körzeti Híradó csütörtöki adásában.)