Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarországra hoznák a "kozmikus fület" a gravitációs hullámok felfedezésén dolgozó magyar tudósok

2016-04-23 12:35:00

 

Az évszázad egyik tudományos világszenzációjában, a gravitációs hullámok februári felfedezésében részt vevő, és ezzel világhírűvé vált magyar tudósokkal találkozott ENSZ-béli programja végeztével Áder János köztársasági elnök péntek este New Yorkban. A szakemberek Magyarországon építenék fel az újabb nagy jelentőségű érzékelőt, a "kozmikus fület".

 

    Késő estébe nyúló beszélgetés és élénk eszmecsere lett a találkozóból a Columbia Egyetemen, ahol az államfő a gravitációs hullámok felfedezésében részes, ezek létét bizonyító magyar tudósokkal, Márka Szabolccsal, Márka Zsuzsával és Bartos Imrével, valamint Haimann Zoltán asztrofizikussal találkozott. A tudósok bemutatták különleges laboratóriumukat, és részletesen beavatták az államfőt az einsteini gravitációs elméletet bizonyító kutatásaikba; abba, hogyan sikerült megmérniük a gravitációs hullámokat, mit jelentenek a fekete lyukak, hogyan születnek és hogyan "halnak meg", és mi a jelentőségük, miért érdemes kémlelni az univerzumot. Bartos Imre arról beszélt, hogy ez az eredmény csak a kezdet, eszköz a galaxisok rendszereinek további kutatásához, amely elvezethet a világegyetem s benne a Föld kialakulásának, létrejöttének megértéséhez, s talán még a jövő előrejelzéséhez is. Márka Zsuzsa, aki Márka Szabolcs felesége, elmesélte, hogyan készült a gravitációs hullámokat mérő detektor, amely javarészt az ő munkája. 
    Márka Szabolcs, a kutatócsoport vezetője, javaslatot is felvetett: Európában vetélkednek azért, hogy hol építsék meg a következő "kozmikus fület", vagyis azt az óriási műszert, amely méri az univerzumból érkező jeleket, köztük a gravitációs hullámokat. Márka úgy vélte, Magyarország is pályázhatna erre a kiemelt európai projektre.
    "Már a hely is megvan, Gyöngyösoroszi lenne a legalkalmasabb, ott ugyanis bizonyítottan nem, vagy csak alig rezeg a Föld" - fogalmazott a nyíregyházi születésű, 41 éves tudós, akit a tekintélyes Forbes magazin a világ egyik legígéretesebb fiatal tudósaként mutatott be a napokban. 
    Márka Szabolcs szerint a magyar tudós társadalom is felkészült egy ilyen műszer kezelésére, sok a jó fizikus és asztrofizikus Magyarországon, s az ország nemzetközi hírnevét is öregbítené, ha sikerülne ezt a fejlesztést megvalósítani. A tudós felvetette azt is, hogy szorgalmazni kellene magyar egyetemisták, fiatal kutatók amerikai tanulmányainak elősegítését. "Aki jó tanuló, annak még tandíjra sincs szüksége" - szögezte le Márka Szabolcs. 
    A magyar kutatók megmutatták Áder Jánosnak ketrecben és zárt térben őrzött szúnyogjaikat is, amelyek a malária kórokozóját hordozhatják. Márka Szabolcs és kutatócsoportja ugyanis egymillió dollárt kapott Bill Gates és felesége alapítványától a szúnyogok elleni lézerfüggönyös védekezés kidolgozására.