Gedeon napja van. | 2024.03.28

Már több összeomlott épületet vizsgált át a Spider mentőcsoport

2016-04-23 09:19:00

 

A miskolci Spider Mentőcsoport már több összeomlott tengerparti hotelt vizsgált át túlélők után kutatva a földrengés sújtotta Ecuadorban - közölte a magyar speciális mentőcsapat pénteken az MTI-vel.

 

    Idézték a csoport vezetőjét, Lehóczki László beszámolóját idézve azt mondta: nagy, üreges omlások vannak, ugyanakkor a statikusok folyamatosan vizsgálják a romokat, és ha veszélyesnek ítélik a helyet, nem mehetnek rá a kereső csapatok sem.
    Lehóczki László azt is közölte: bár több külföldi mentőcsoport sietett segíteni, de a jelenlévők közül csak a magyar kutyák képesek az élők mellett a halottak felkutatására is, így ezzel kivívták az ecuadoriak megbecsülését.
    A speciális tudás miatt elsősorban a dózerolás előtti utolsó fázisban kapnak szerepet a magyar mentőkutyák, az ő feladatuk, hogy még egyszer bejárják a területet, van-e túlélő, illetve megjelöljék a halottak helyét a romokat eltakarító egységeknek. 
    Az elmúlt napokban - katonai koordináció mellett - spanyol, kolumbiai és mexikói csoportokkal dolgoztak együtt a magyarok.
    A magyar csoport tagjai azt hallották, hogy van olyan település, ahová még nem jutottak el a mentőcsapatok, amennyiben jelenlegi helyükön már nem lesz több munka, akkor próbálnak átmenni oda, ez 300-400 kilométerre van a tengerparti településtől, szervezik, hogy miképp juthatnak el oda.
    A Karisz Nemzetközi Speciális Mentőszövetség tagszervezetei közül a miskolci Spider Mentőcsoport és a Főnix Speciális Mentők két-két szakemberrel, a Legott Katolikus Mentőcsoport és az Életjel Mentőcsoport egy-egy emberrel, illetve három keresőkutyával e hét közepén kapcsolódott be a mentésbe az ecuadori állam kérésére.
    Ecuadorban az elmúlt hét szombatján a Richter-skála szerinti 7,8-as fokozatú földrengés több mint négyszáz halálos áldozatot követelt.