Emma napja van. | 2024.04.19

Nemzetek feletti megegyezést kell kidolgozni a Föld megmentése érdekében

2016-04-22 19:58:00

Jostein Gaarder norvég író szerint nemzetek feletti megegyezést kellene kidolgozni a Föld megmentése érdekében és megalkotni az emberi kötelezettségek egyetemes nyilatkozatát, mivel az ember az egyetlen entitás, amely felelősséggel tartozik a bolygó jövőjéért.

    A norvég író, aki a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként látogatott Budapestre, a Noran Libro Kiadó által a Föld napjára szervezett Etika a Jövőért című konferencián arról beszélt, hogy bár az emberiség már kinőtt a természeti népek állapotából, még mindig nem tud harmóniában élni a természettel.
    Ámon Ada, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ (Energiaklub) vezető tanácsadója úgy vélekedett: az emberiségnek és azon belül is Európának van még 35 éve arra, hogy jelentősen csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, hogy dekarbonizálja az energiaszektort.
    Azt is fontos tudatosítani az emberekben, hogy az éghajlatvédelem alternatívája a háború, mert ha az erőforrásokat a jövőben is olyan szinten használják fel, mint napjainkban, akkor elkerülhetetlenné válnak a megmaradt erőforrásokért vívott fegyveres konfliktusok - tette hozzá Bart István, az Energiaklub társelnöke.      Bart István a párizsi klímacsúcs eredményeit méltatva jelezte: először fordult elő, hogy a világ szinte összes vezetője összegyűlt, és komoly vállalásokat tettek a kibocsátások mérséklésére.
    A konferencián bemutatták Jostein Gaarder Anna világa című művét, amely egy 12 éves kislány életén keresztül tárja az olvasó elé, hogy a szén-dioxid-kibocsátás és a fosszilis energiaforrások felhasználásának jelenlegi mértéke következtében milyen szinten válik lakhatatlanná a Föld a 2080-as évek közepére.