Andrea napja van. | 2024.04.18

Fidesz: felháborító az MSZP reakciója, amely egyhavi nyugdíjat vett el a nyugdíjasoktól

2016-04-22 15:28:08

 A Fidesz-frakció felháborítónak tartja Tóbiás József szocialista pártelnök nyilatkozatát, miközben az MSZP mások mellett az ő szavazatával egyhavi nyugdíjat vett el a nyugdíjasoktól.

    A nagyobbik kormánypárt pénteken délután az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a szocialista politikus sajtótájékoztatóján megalázónak, méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte a kormány által tervezett jövő évi 0,9 százalékos nyugdíjemelést. Tóbiás József bírálta a kabinet önkormányzati rendszert érintő javaslatát is.
    A Fidesz kiemelte: az MSZP volt az a párt, amely be akarta vezetni a nyugdíjadót, és amely elvett egyhavi nyugdíjat. "A szocialisták voltak azok, akik azt ígérték a nyugdíjasoknak, hogy nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelték a gáz árát, áfacsökkentést ígértek nekik, aztán megemelték az élelmiszerek adóját és még vizitdíjat és kórházi napidíjat is akartak velük fizettetni" - emelték ki.
    Ezzel szemben a Fidesz kormányzása óta minden évben garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Ennek megfelelően jövőre is a tervezett 0,9 százalékos infláció mértékével megegyező nyugdíjemelésre tesz javaslatot a kormány. Emellett - mint kiemelték - a nyugdíjasok megélhetését rezsicsökkentéssel, a sertéshús áfájának csökkentésével is segítik. Ezeken felül pedig a kormánypárt szerint a legfontosabb élelmiszerek - a tej, a tojás, a baromfihús - áfájának csökkentésével gyakorlatilag megduplázzák a nyugdíjemelés mértékét, mert "egy nyugdíjas ezekkel több tízezer forintot is megspórolhat" - hangsúlyozta közleményében a Fidesz.