Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ujhelyi: helyre kell állítani az egyenlő választójog garanciáit

2016-04-22 16:22:00

A kormánypártoknak erkölcsi kötelessége helyreállítani az egyenlő választójog garanciáit, ezért nem fogjuk hagyni, hogy semmibe vegyék a magyar állampolgárok jogait és a demokrácia vastörvényeit - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője pénteken az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

    Az MSZP politikusa, aki az olaszországi Reggio Emiliában az EP szociáldemokrata képviselőcsoportjának szabadegyetemi programján vesz részt, úgy vélekedett, hogy a kormánypártoknak az "fideszes pártkatonákkal felhígított" Alkotmánybíróság döntésétől függetlenül erkölcsi kötelessége helyreállítani az egyenlő választójog garanciáit, és ennek érdekében mielőbb módosítani a választási eljárási törvényt.
     Alkotmánybíróság (Ab) szerdán nyilvánosságra hozott döntése szerint nem ütközik az alaptörvénybe, hogy a választási törvény nem teszi lehetővé a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára a levélben szavazást. Az Ab szerint a támadott rendelkezés nem korlátozza a szavazáshoz való jogot.
    A szocialista politikus szerint a legtöbb esetben áthidalhatatlan nehézségekbe ütközik a "több százezer" külföldön tanuló és dolgozó - többségében fiatal - magyar választó csak a konzulátusokon és nagykövetségeken adhatja le szavazatát.
    Kijelentette: tarthatatlan, hogy egy uniós tagországban nem biztosítják az egyenlő választójogot, az állampolgárokat pedig antidemokratikus módon rangsorolják. "Az európai fiatalok megdöbbentőnek nevezték, hogy a külföldön tanuló vagy dolgozó magyar társaikat adott esetben korlátozzák alkotmányos jogaik gyakorlásában - összegezte tapasztalatait, hozzátéve: "Ez mindenképpen érdemi lépéseket tesz szükségessé."
    Szerinte a Fidesz cserbenhagyta és átverte a külföldre vándorolt magyarokat, másodrangú és felesleges állampolgárokká minősítve őket.