Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orosz és izraeli katonai repülőgépek közötti szíriai incidensekről is tárgyalt Netanjahu Moszkvában

2016-04-22 15:06:00

 Legalább kétszer izraeli harci repülőgépekre lőttek a Szíriában állomásozó orosz katonai egységek, erről és az esetleges hasonló incidensek megelőzéséről is tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel  - jelentette pénteken az izraeli média.

    A Jediót Ahronót című újság pénteki száma szerint az utóbbi hetekben legalább kétszer lőttek izraeli gépekre Szíriában az orosz erők, amelyek Bassár el-Aszad elnök kormányának oldalán beavatkoztak a szíriai harcokba.
    Ez a kérdés már Reuven Rivlin izraeli államfő múlt hónapi moszkvai látogatásának is egyik fontos kérdése volt. Rivlinnek akkor Putyin azt mondta, hogy első ízben tőle hallott az incidensekről a két ország között bevezetett katonai együttműködés ellenére.
    A lap szerint ezek a katonai problémák szólították Moszkvába Netanjahut a pészah ünnepe előtti napon, illetve egy, a napokban a szíriai határon történt légi baleset, amelyet egy izraeli harci gép és egy orosz katonai repülőgép találkozása okozott. Erről az állítólagos incidensről csak korlátozott és ellentmondásos hírek láttak napvilágot.
    A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint az északi határnál útnak indítottak egy orosz gépet egy izraeli gép ellen, de útjuk során nem találkoztak és az izraeli gép tovább folytatta pályáját. Az izraeli kettes tévécsatorna szerint a szíriai tengerpartnál történt esetben több izraeli gép majdnem csatába keveredett orosz harci repülőkkel, de működésbe lépett a múlt évben életre hívott koordinációs mechanizmus és megakadályozta a nagyobb bajt. A tízes tévé ugyanakkor úgy értesült, hogy egy orosz gép szállt szembe kis híján több izraelivel a szíriai vizeknél.
    A csütörtöki tárgyalások egyik fő témája az incidens nyomán a katonai együttműködés erősítése volt. A megbeszéléseket "nagyon sikeresnek" nevezte az izraeli kormányfő, és bejelentette, hogy június 7-én visszatér Moszkvába.
    Netanjahu közölte, hogy tovább szeretné növelni a biztonsági koordinációt, hogy "megelőzzék a baleseteket, félreértéseket és a szükségtelen konfrontációt".