Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: a történelem megismerése optimizmussal is eltölthet

2016-04-22 12:09:29

 A történelem megismerése optimizmussal is eltölthet, hiszen Magyarországon minden elnyomó rendszer megbukott végül - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten a Gulágkutatók VII. Nemzetközi Konferenciáján.

    Rétvári Bence az Országos Széchenyi Könyvtárban megrendezett tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte: aki az emberi jellem rossz oldalára épített, az együttműködés helyett a besúgásra, az igazság kimondása helyett az elhallgatására és a hazugságra, az mindig elbukott, afölött végül mindig diadalmaskodott az élet és az igazság.
    Az államtitkár kitért arra: azért kell hetven év múltán is emlékezni és emlékeztetni azokra, akiket a Gulágra hurcoltak, hogy a valódi emberi kiállás legyen a példakép a fiatalok előtt. Hozzátette: csak amelyik ország tiszteli a hőseit, annak lesznek új hősei.
    Rétvári Bence szólt arról is, hogy mindig vannak olyan nemzedékek, amelynek tagjai életüket adják a szabadságért vagy a saját sorsukból, rabságukból tanulják meg az értékét. Utánuk azok következnek, akiknek a szabadság adottság, természetes, mint a levegő, és ők sokszor ezt nem is értékelik eléggé. A történelemből láthattuk, milyen nagy veszély leselkedik ilyenkor az egyén és a nemzet szabadságára is - mondta.
    Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke köszöntőjében felidézte: a társaságot civil kezdeményezésre alapította 2009-ben a Leuveni Katolikus Egyetem két magyar származású oktatója, Várdy Huszár Ágnes és Várdy Béla, valamint Zsiros Sándor iskolaigazgató.
    A társaság célja, hogy feltárják és széles körben ismertté tegyék az 1944 után a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok, hadifoglyok és internáltak történetét. "Fontosnak tartjuk, hogy ez a téma bekerüljön az egyetemekre, az iskolákba és a kutatóintézetek műhelyeibe" - fűzte hozzá.
    A konferencián megosztotta emlékeit két Gulág-túlélő, Berghoffer Róbert és Fóris Kálmán, akiknek Rétvári Bence, a konferencia fővédnöke átadta a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának emléklapját.