Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött Horvátországnak a külügyminiszter kijelentése miatt

2016-04-21 20:22:26

 

Tiltakozó jegyzéket küldött csütörtökön Belgrád Zágrábnak, mert - az indoklás szerint - Miro Kovac horvát külügyminiszter egyik kijelentésében megsértette Szerbiát, lekicsinylően szólt az országról.

 

    A szerbiai külügyminisztérium által közölt dokumentum szerint a horvát diplomácia vezetője a közelmúltban "történelmi perverziónak" mondta, hogy Szerbia jogot formál arra, hogy az 1991-1995-ös délszláv háborúk idején elkövetett háborús bűncselekmények ügyében törvénykezzen. Emellett Szerbia úgy véli, hogy Miro Kovac azon megfogalmazása is sértő, amely szerint Szerbia az az ország, "ahonnan az 1990-es évek háborúinak terve ered".
    A szerb külügyminisztérium szerint a két ország kapcsolatának javítását az segítené elő, ha a horvát fél a jövőben tartózkodnak az ilyesfajta nyilatkozatoktól. 
    A szerb tiltakozójegyzék is egy azok közül a megnyilvánulások közül, amelyek a szerb-horvát kapcsolatokat az utóbbi időben jellemzik. Horvátország április elején nem támogatta, hogy Brüsszel megnyissa az emberi jogokról szóló, 23-as csatlakozási tárgyalási fejezetet Belgráddal. Horvátország vezetői többször is kijelentették: mindaddig nem fognak hozzájárulni Szerbia európai uniós csatlakozásához, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket. A vitatott törvény szerint Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket ítélhetnek el, akik Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűncselekményeket.
    Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: Belgrád senkinek sem fog könyörögni, és nem fog egyetlen törvényt sem megváltoztatni csak azért, mert Horvátország ezt kéri.