Emma napja van. | 2024.04.19

Fővárosi Közgyűlés - Mintegy 13 milliárdba kerülhet a csillaghegyi öblözet árvízvédelme

2016-04-21 15:17:26

 

Mintegy 13 milliárd forintból valósulhat meg Budapesten a csillaghegyi öblözet teljes árvízvédelme.

    A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén dönthet arról, hogy csillaghegyi öblözet védelmét 12 milliárd 700 millió forint összköltséggel - 10 milliárd forint európai uniós társfinanszírozással, valamint 2 milliárd 700 millió forint fővárosi saját forrással - 2019-ig kívánja megvalósítani.
    A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint az árvízvédelmi beruházás elsődleges célja a mintegy 53 ezer ott lakó árvízkártól való megvédése.
    Mint írták, a III. kerületi, csillaghegyi öblözet érintett területének és lakosságának árvíz elleni védelmét jelenleg az Aranyhegyi-patak töltése, a Királyok útja-Nánási út vonalában húzódó földtöltés, a pünkösdfürdői védmű és a Barát-patak töltése biztosítja.
    A védelmi szakasz hossza csaknem 5 kilométer, ebből a pünkösdfürdői védmű 1,7 kilométer hosszú, a Királyok útja-Nánási út melletti földtöltést 3,1 kilométer hosszon kocsibehajtók tagolják. Az érintett terület mintegy 70 hektár.
    A meglévő védmű nem alkalmas a csillaghegyi öblözet védelmének ellátására. A csillaghegyi öblözet árvízvédelmét szolgáló beruházás biztonsági szempontból halaszthatatlan, gyors lebonyolításához jelentős közérdek fűződik - olvasható az előterjesztésben.