Auguszta napja van. | 2024.03.29

Növekedett a Conference Board átfogó amerikai gazdasági mutatója márciusban

2016-04-21 15:16:55

 

Növekedett, de a vártnál kisebb mértékben, a Conference Board gazdasági kutató intézet átfogó amerikai gazdasági mutatója márciusban.

    Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a több makrogazdasági mutató alapján képzett gazdasági indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,2 százalékkal 123,4 pontra emelkedett a februári 0,1 százalékos és a januári 0,2 százalékos csökkenés után.
    Elemzők ennél erősebb, 0,4 százalékos emelkedést vártak márciusra.
    A LEI 100 pontos értéke a 2004-es helyzetet tükrözi.
    A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke nem változott, 113,3 ponton maradt a februári 0,1 százalékos és a januári 0,3 százalékos növekedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,4 százalékkal 120,9 pontra nőtt a februári 0,5 és a januári 0,1 százalékos emelkedés után.
    Bár a márciusi emelkedéssel enyhén javult az átfogó gazdasági index értékének hathavi átlaga, továbbra is az amerikai gazdaság lassú, de nem lassuló, növekedését jelzi előre a következő negyedévekre. A tőzsdei cégek árfolyam-emelkedésének kedvező hatását kioltotta a kiadott lakásépítési engedélyek számának csökkenése - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója, aki szerint szerény gazdasági növekedés várható idén.
    A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.