Emma napja van. | 2024.04.19

Varga Mihály: 25 százalékos áfa a hosszú távú cél

2016-04-21 07:29:46

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint magas a 27 százalékos áfa, csökkentésére azonban nincs szabad forrás a jövő évi költségvetésben, a kormány hosszú távú szándéka az áfa felső kulcsának 25 százalékra, vagy az alá csökkentése.

 

    Varga Mihály a Figyelő hetilap csütörtökön megjelent számában úgy fogalmazott: a kormány adófilozófiájának alapja, hogy a jövedelmeket minél kevésbé adóztassa, a fogyasztási pedig adókat szinten tartsa.
    Az egyszámjegyű személyi jövedelemadóra tett kormányfői ígéret teljesíthetőségével kapcsolatos kérdésre azt mondta: az idei és a jövő évi gazdasági teljesítményen múlik, hogy mekkora lépést lehet tenni ebbe az irányba. Reményét fejezte ki, hogy még 2020 előtt lehetőség lesz az szja ilyen mértékű csökkentésére, utalva arra, hogy a büdzsében jövőre 600 milliárd forint elkölthető többletjövedelem keletkezik, amiből elvileg megvalósítható lenne a lépés.
    A konvergencia program készülő módosításában a miniszter szerint nem kell sok mindent átírni, "talán az adósságszámon kell igazítani". Megjegyezte, hogy az adósságszint már most sem lenne akadálya az euró bevezetésének, hiszen Brüsszel nem ragaszkodik a 60 százalékos mértékhez, ha csökkenő pályán van az adósság.
    Arra a felvetésre, hogy az euró bevezetéséről még gondolkodás sincs a kormányon belül, kijelentette: "sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla". Kifejtette: vannak országok, amelyek védettséget remélnek ettől a lépéstől, mint Oroszország egyes szomszédai, azonban Magyarországnak nincs miért kapkodnia. "Megítélésem szerint ezzel a kérdéssel érdemben leghamarabb az évtized vége felé foglalkozunk" - fogalmazott.
    Szólt arról is: Brüsszel kifogásolja, hogy túl magas az uniós források 50 százalékos megelőlegezése Magyarországon, mert emiatt visszaélések lehetnek. Ennek megelőzésére szoros monitorozást vezetnek be, és a tapasztalatok alapján, akár a korábbi kifizetési rend visszaállítására is javaslatot tehetnek a kormánynak - mondta Varga Mihály.
    A nemzetgazdasági miniszter szerint 2017 közepéig kiírják a pályázatot az összes uniós forrásra a jelenlegi ciklusban, de ez nem jelenti még az összes forrás lehívását, hiszen annak üteme attól is függ, hogy Brüsszel mekkora összeget tart vissza kifizetési problémák, vitatott tételek miatt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó