Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: együtt nyújthatók egészségpénztári és önsegélyező pénztári szolgáltatások

2016-04-20 18:47:00

 

Az önkéntes egészségpénztárak és az önsegélyező pénztárak eddig külön működhettek, de egy 2016-tól hatályos törvénymódosítással megnyílt a lehetőség arra, hogy alapszabály-módosítással, vagy egyesüléssel ezeket a szolgáltatásokat egy pénztáron belül el lehessen érni - hívta fel a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán szerdán.

 

    A szóvivő példaként hozta fel, hogy igénybe vehetők egészségvédő programok, vásárolhatók gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek, ugyanakkor lehetőség van különböző szociális vagy váratlan élethelyzetre szóló kiadások finanszírozására egy pénztáron belül.
    A szabályozás januártól érvényes, de a pénztárak gyorsan reagáltak. Már számos pénztár csoporton belül egyesült vagy kiegészítette alapszabályát, erről kapnak ezekben a napokban, hetekben értesítést a tagok - mondta el a szóvivő.
    A pénztártagoknak alapvetően nincs tennivalójuk; az esetleg elképzelhető, hogy megváltozik a bankszámlaszám vagy az elérhetőség, ha az egyik pénztár beolvad a másikba. A tagok számára annyit jelent a változás, hogy új szolgáltatási lehetőségek nyílnak meg - közölte.